Vragen van het lid Voortman (GroenLinks) aan de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over een wijziging in het beleid van Fokus (ingezonden 22 december 2016).

Antwoord van StaatssecretarisVan Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 17 januari 2017).

Vraag 1 tot en met 3

Bent u op de hoogte van het nieuwe kader van Fokus voor de Fokuswonen projecten, waarin de grenzen van de (huishoudelijke) hulp die Fokus biedt worden aangescherpt?

Bent u het ermee eens dat de korte termijn waarop dit kader in gaat cliënten niet voldoende in de gelegenheid stelt om vervangende (huishoudelijke) hulp te regelen?

Wat is de oorzaak dat Fokus dit besluit heeft genomen? Kan dit het gevolg zijn van kabinetsmaatregelen? Deelt u de mening dat cliënten in de gelegenheid moeten worden gesteld tijdig (huishoudelijke) hulp te regelen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 1 tot en met 3

Kern van het Fokus-concept is onder meer dat 24 uur per dag ADL-assistentie kan worden ingeroepen. De ADL-assistenten verlenen op afroep en op aanwijzing van de cliënten ondersteuning. Hand- en spandiensten maken deel uit van het aanbod van Fokus. Huishoudelijke hulp voor Fokus-cliënten wordt geleverd door gemeenten. Uitgangspunt is dat de huishoudelijke hulp die door de gemeenten wordt geleverd vooral planbare zorg betreft, terwijl de hand- en spandiensten die door Fokus worden geleverd vooral op het moment van de oproep moeten plaats vinden. Mocht twijfel bestaan, dan wordt de specifieke vraag volgens Fokus getoetst aan de volgende 5 vragen:

Is de gevraagde assistentie bepalend of de cliënt verder kan met zijn/haar dagelijks leven?

Ligt het voor de hand dat de ADL-assistent het doet?

Kan de ADL-assistent het doen (deskundigheid, risico, verantwoording)?

Moet het nu?

Is de tijd die het kost redelijk?

Dit kader is volgens Fokus niet aangescherpt, maar wordt wel toegepast; wat kan betekenen dat individuele cliënten veranderingen ondervinden.

In het geval dat Fokus op basis van de beantwoording van deze vragen tot de conclusie komt dat de gevraagde hand- en spandienst eigenlijk behoort tot het domein van de Wmo, of meer specifiek de huishoudelijke ondersteuning, dan geeft Fokus aan dat zij de cliënt daarover berichten en voldoende tijd geven om een alternatieve oplossing te organiseren. Daarbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar het aantal weken dat nodig is om een passende indicatie van de gemeente te verkrijgen.

Tot slot geldt ook voor hand- en spandiensten die feitelijk behoren tot huishoudelijke ondersteuning, maar die uitgevoerd kunnen worden tijdens een ADL-moment en die van licht huishoudelijke aard zijn (als voorbeeld het in/uitruimen van de vaatwasser terwijl de ADL-assistent moet wachten tot cliënt klaar is met douchen), dat deze in die situatie wel worden uitgevoerd.

Vraag 4

Bent u bereid maatregelen te nemen waardoor dit soort beleidswijzigingen, die op korte termijn het leven van cliënten erg beïnvloeden zonder dat zij zich daarop kunnen voorbereiden, kunnen worden voorkomen?

Antwoord 4

Zoals hiervoor aangegeven betreft het geen beleidswijziging van Fokus, zo geeft Fokus aan. Daarbij geeft Fokus aan dat zij, indien de gevraagde hand- en spandienst eigenlijk behoort tot de huishoudelijke ondersteuning en daarmee tot het gemeentelijk domein behoort, de cliënt daarover berichten en voldoende tijd geven om een alternatieve oplossing te organiseren. Ik zie daarom geen noodzaak om maatregelen te nemen.

Naar boven