Vragen van de leden Van Nispen en Leijten (beiden SP) aan de Minister van Veiligheid en Justitie en de Staatssecretaris van Financiën over de samenwerking tussen het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst om criminelen in hun portemonnee te raken (ingezonden 17 augustus 2017).

Mededeling van Minister Blok (Veiligheid en Justitie), mede namens de Staatssecretaris van Financiën (ontvangen 15 september 2017).

Vraag 1

Wat is uw reactie op de stelling dat criminelen veel harder in hun portemonnee kunnen worden geraakt als de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie (OM) nauwer gaan samenwerken, en dat de fiscus nu tientallen miljoenen euro’s misloopt?1

Vraag 2

Welke hoofdredenen zijn voor het feit het wederrechtelijk verkregen vermogen dat langs strafrechtelijke weg wordt afgepakt (en daadwerkelijk wordt geïnd) doorgaans slechts een deel is van het gevorderde bedrag?

Vraag 3

Hoe vaak lukt het de Belastingdienst alsnog via fiscale naheffingen geld terug te halen bij criminelen als het strafrechtelijke afpaktraject (deels) mislukt? Klopt het dat de termijnen voor navordering dusdanig zijn dat er voor de fiscus dan vaak niets meer te halen is, waardoor de crimineel zijn geld kan houden?

Vraag 4

Hoe vaak komt het voor dat bij het opsporen van vermogen gestuit wordt op bedrijfsconstructies in het buitenland die wijzen op het versluieren van vermogen? Hoe wordt daar op dit moment mee omgegaan?

Vraag 5

Welke verbeteringen zijn er sinds de eerdere Kamervragen over dit onderwerp ingevoerd en welke concrete resultaten van intensievere samenwerking tussen de Belastingdienst en het OM zijn er nu te melden?2

Vraag 6

In welke type strafzaken vindt tegenwoordig ook echt vroegtijdig afstemmingsoverleg plaats tussen het OM en de Belastingdienst om de inspanningen met betrekking tot het strafrechtelijk afpakken en fiscaal vorderen op elkaar af te stemmen?

Vraag 7

Wat is uw reactie op het voorstel om multidisciplinaire afpakteams in te voeren, met daarin vertegenwoordigers van de politie, het OM, de Belastingdienst en de gemeente, bij iedere politie-eenheid in Nederland?

Vraag 8

Erkent u dat de capaciteit om crimineel vermogen op te sporen bij verschillende diensten krap

is? Bent u bereid te onderzoeken of een investering in meer capaciteit voor financieel opsporingsonderzoek op termijn veel op zou kunnen leveren, nog los van het principe dat misdaad niet mag lonen?

Vraag 9

Hoe gaat u er voor zorgen dat criminelen harder geraakt worden in hun portemonnee om te voorkomen dat zij hun door misdaad verkregen geld kunnen houden?

Mededeling

Hierbij bericht ik u, mede namens de Staatssecretaris van Financien, dat de schriftelijke vragen van de leden Van Nispen en Leijten (beiden SP) over de samenwerking tussen het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst om criminelen in hun portemonnee te raken (ingezonden 17 augustus 2017) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie ontvangen is.

Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


X Noot
1

Telegraaf, 10 augustus 2017. «Waarschuwing: Crimineel ontloopt fiscus.»

X Noot
2

Tweede Kamer, vergaderjaar 2016–2017, Aanhangsel van de Handelingen nummer 1837 (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20162017-1837.html); Tweede Kamer, vergaderjaar 2016–2017, Aanhangsel van de Handelingen nummer 559 (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20162017-559.html); Tweede Kamer, vergaderjaar 2015–2016, Aanhangsel van de Handelingen nummer 2245 (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20152016-2245.html); Tweede Kamer, vergaderjaar 2015–2016, Vragen van het lid Van Nispen, nummer 2015Z20516 (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2015Z20516.html)

Naar boven