Vragen van het lid Beckerman (SP) aan de Staatsecretaris van Infrastructuur en Milieu en de Minister van Economische Zaken over het bericht dat huishoudens twee derde van de milieubelastingen betalen (ingezonden 16 augustus 2017).

Mededeling van Minister Kamp (Economische Zaken) (ontvangen 11 september 2017).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waaruit blijkt dat van de 25,3 miljard euro aan milieubelastingen en -heffingen twee derde wordt opgebracht door huishoudens?1

Vraag 2

Hoeveel draagt de industrie bij aan milieubelastingen en -heffingen? Kunt u dit zowel in absolute als relatieve zin weergeven?

Vraag 3

Staat u nog steeds achter uw antwoord op eerdere Kamervragen, waarin u aangaf dat een eerlijke verdeling van lasten en lusten een belangrijke rol speelt bij het benodigde draagvlak?2

Vraag 4

Deelt u de mening dat deze scheve verdeling van milieubelastingen en -heffingen, zoals stijgende heffingen voor burgers enerzijds en de vrijstelling van kolenbelasting voor kolencentrales anderzijds, het draagvlak op termijn zal ondermijnen? Kunt u dit toelichten?

Vraag 5

Bent u bereid te onderzoeken op welke wijze lagere- en middeninkomens minder hoeven te betalen en meer kunnen profiteren van klimaatbeleid?

Vraag 6

Kunt u aangeven waar de miljardenopbrengst in wordt geïnvesteerd? Welk deel van de ruim 25 miljard euro wordt besteed aan klimaatbeleid?

Mededeling

Op 16 augustus jl. heeft het lid Beckerman (SP) Kamervragen gesteld over het bericht dat huishoudens twee derde van de milieubelastingen betalen (kenmerk 2017Z10847). Vanwege de voor de beantwoording benodigde interdepartementale afstemming kunnen deze vragen niet binnen de gebruikelijke termijn van drie weken worden beantwoord. Ik streef ernaar de antwoorden op de gestelde vragen uiterlijk 20 september a.s. naar uw Kamer te sturen.


X Noot
2

Aanhangsel van de Handelingen, vergaderjaar 2016–2017, nr. 1878.

Naar boven