Vragen van de leden Bosman en Azmani (beiden VVD) aan de Minister van Economische Zaken over het bericht «NAM erkent (gedeeltelijke) overschrijding, maar ontkent overtreding.» (ingezonden 14 augustus 2017).

Mededeling van Minister Kamp (Economische Zaken) (ontvangen 7 september 2017).

Vraag 1

Kent u het bericht «NAM erkent (gedeeltelijke) overschrijding, maar ontkent overtreding»?1

Vraag 2

Waarom geldt er een 20% bandbreedte bij een maximaal plafond? Waarom mag er bij een oud veld meer gewonnen worden dan de 20% bandbreedte?

Vraag 3

Bij welke velden heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) deze 20% bandbreedte gebruikt om meer dan het maximale niveau gas uit het veld te halen?

Vraag 4

Bij welke velden, zoals Hardenberg-Oost, en over welke periode heeft de NAM de 20% bandbreedte overschreden? Welke reden heeft dit? Welke risico’s zou deze overschrijding kunnen? In hoeverre was deze overschrijding te voorkomen?

Vraag 5

Hoe kan er ruis ontstaan tussen het Staatstoezicht op de Mijnen en de NAM? In hoeverre moeten de winningsplannen en/of regelgeving worden aangepast zodat deze ruis niet kan ontstaan?

Vraag 6

In hoeverre is de maximale boete van 2 miljoen euro overeenkomstig met de overtreding? Zijn er nog andere mogelijkheden om de NAM een straf op te leggen?

Mededeling

Het lid Beckerman (SP) heeft vragen gesteld over de overschrijdingen van de gasproductie ten opzichte van de winningsplannen (ingezonden 14 augustus 2017, kenmerk 2017Z10793). De leden Bosman en Azmani (beiden VVD) hebben ook over het zelfde onderwerp vragen gesteld (ingezonden 14 augustus 2017, kenmerk 2017Z10795).

Vanwege de benodigde afstemming met Staatstoezicht op de Mijnen kunnen deze vragen niet binnen de gebruikelijke termijn van drie weken worden beantwoord. Ik streef ernaar de vragen uiterlijk 1 oktober 2017 te beantwoorden.

Naar boven