Vragen van het lid Nijboer (PvdA) aan de Staatssecretaris van Financiën over het bericht «Omstreden belastingdeals tussen fiscus en multinationals openbaar» (ingezonden 30 maart 2017).

Mededeling van Staatssecretaris Wiebes (Financiën) (ontvangen 2 mei 2017)

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Omstreden belastingdeals tussen fiscus en multinationals openbaar»?1

Vraag 2

Gegeven de regelmatig uitdrukkelijk gestelde wens van de Kamer om meer inzicht te krijgen in de rulingpraktijk: waarom is deze analyse van de meest voorkomende belastingafspraken niet naar de Kamer verstuurd en wanneer gaat u dat alsnog doen?

Vraag 3

Bij enkele van de structuren wordt aangegeven dat met deze structuren serieuze risico’s bestaan, ook op het gebied van de Nederlandse internationale reputatie; waarom heeft u niet aan de Kamer voorgelegd of Nederland zou moeten doorgaan met dit type afspraken?

Vraag 4

Welke gevolgen denkt u dat deze ontdekking heeft voor de reputatie van Nederland op het gebied van internationale belastingontwijking, net op het moment dat Nederland meedenkt over oplossingen? Waarom stelde u in 2015 dat Nederland onderdeel moet uitmaken van de kopgroep tegen belastingontwijking, terwijl u wist dat dat met dit soort belastingafspraken gewoon niet het geval is?

Vraag 5

Bent u bereid onmiddellijk te stoppen met de meest risicovolle afspraken? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

De schriftelijke vragen van het lid Nijboer (PvdA) aan de Staatssecretaris van Financiën over het bericht «Omstreden belastingdeals tussen fiscus en multinationals openbaar», vraagnummer 2017Z04210, zijn beantwoord middels de brief «Reactie op verzoek van het lid Leijten, gedaan tijdens de Regeling van werkzaamheden van 29 maart 2017, over het bericht dat Nederland omstreden belastingafspraken met multinationals blijft maken» (Kamerstuk 25 087/31 066, nr. 150).

Naar boven