Vragen van het lid Nijboer (PvdA) aan de Minister en de staatsecretaris van Financiën over het bericht «Ons land «witwasrisico»» (ingezonden 5 april 2017).

Mededeling van Minister Dijsselbloem (Minister van Financiën) (ontvangen 25 april 2017).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Ons land «witwasrisico»»1 en het rapport «Behind The Scenes: Beneficial Ownership Transparency in the Netherlands»?2

Vraag 2

Welke regels gelden voor Nederlandse banken ten aanzien van klantonderzoek? Zijn deze even streng als voor de trustsector?

Vraag 3

De onderzoekers concluderen dat Nederland internationale standaarden met betrekking tot het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering nog altijd niet afdoende implementeert; deelt u deze conclusie, en zo ja, hoe komt het dat de implementatie niet afdoende is?

Vraag 4

Gelden voor buitenlandse trustentiteiten dezelfde klantonderzoekregels als voor Nederlandse entiteiten?

Vraag 5

Bent u bereid om de aanbeveling over te nemen dat ook buitenlandse entiteiten met een link met Nederland onder de registratieplicht gaan vallen van het ultimate benificial owners (UBO)-register?

Vraag 6

Wat vindt u van de opmerkingen van de heer Koelewijn, die eigenlijk stelt dat banken en trustfirma’s stoppen met klantonderzoek als het te ingewikkeld of te duur wordt, maar wel de klant vervolgens accepteren?

Vraag 7

Wat vindt u van het idee van een verbod op zaken doen met brievenbusfirma’s waarvan de uiteindelijk belanghebbende niet te achterhalen is? Deelt u de mening dat een dergelijk verbod op zijn plaats is als kostenoverwegingen kennelijk een reden zijn om te stoppen met klantonderzoek?

Vraag 8

Kunt u een appreciatie geven van de aanbevelingen van Transparancy International? Bent u bereid de aanbevelingen over te nemen? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de door het lid Nijboer (PvdA) gestelde Kamervragen inzake het bericht «Ons land «witwasrisico»» (ingezonden op 5 april 2017) niet binnen de door u gestelde termijn van drie weken kunnen worden beantwoord. Ditzelfde geldt voor de door de leden Leijten en Van Nispen (beiden SP) in aanvulling hierop gestelde Kamervragen over het achterblijven van het bestrijden van witwassen (ingezonden op 6 april 2017). De beantwoording van deze Kamervragen vergt nadere afstemming.

Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.

Naar boven