Vragen van de leden Beckerman en Lacin (beiden SP) aan de Minister van Economische Zaken over de zorgen van werknemers in de kolenketen (ingezonden 14 april 2017).

Antwoord van Minister Kamp (Economische Zaken) (ontvangen 28 april 2017).

Vraag 1 t/m 4

Kunt u onder elkaar zetten wat er inmiddels is vrijgemaakt om de sluiting van de kolencentrales te realiseren? Kunt u toelichten welke gelden er in de toekomst vrijgemaakt zullen gaan worden?

Kunt u aangeven hoe deze middelen zullen worden ingezet? Klopt het dat het de intentie is deze compensatie zonder verdere voorwaarden over te maken aan de centrales zelf?

Op welke wijze gaat u voorkomen dat er miljarden aan compensatiegelden naar buitenlandse aandeelhouders verdwijnen?

Hoe gaat u er zorg voor dragen dat het geld ook bij de medewerkers van de kolencentrales en toeleveranciers terecht komt? Welke bedragen worden gereserveerd per werknemer, bedoeld voor scholing en begeleiding naar ander werk, aanvulling op een uitkering of afvloeiingsregeling wanneer nodig?

Antwoord 1 t/m 4

Op basis van afspraken uit het Energieakkoord zullen de vijf oudste kolencentrales voor 1 juli 2017 gesloten zijn, waarna er nog vijf kolencentrales in Nederland resteren. Zoals aangegeven in mijn brief van 19 januari 2017 (Kamerstukken 30 196 en 32 813, nr. 505) komt de optie van sluiting van de kolencentrale die geen bij- en meestook van duurzame biomassa toepast in beeld in het geval dat de Nationale Energieverkenning (NEV) 2017 zou aantonen dat Nederland niet op koers ligt om 25% CO2-reductie te behalen in 2020 ten opzichte van 1990. Er zijn geen middelen vrijgemaakt voor de sluiting van de oudste kolencentrales voor 1 juli 2017, noch zijn er middelen vrijgemaakt voor eventuele sluiting van kolencentrales in de toekomst.

Vraag 5

Bent u bekend met het kolenfonds zoals dat door de FNV is gepresenteerd met het doel om alle werknemers in de kolenketen die als gevolg van sluitingen hun werk kwijt raken om te scholen, te begeleiden naar ander werk, hun inkomensverlies te compenseren of zo nodig te voorzien van een afvloeiingsregeling?

Antwoord 5

Ja.

Vraag 6

Bent u bereid de benodigde middelen (800 miljoen euro) beschikbaar te stellen aan dit fonds voordat de eerste centrale daadwerkelijk dicht gaat?

Antwoord 6

Dit is niet aan de orde. Zie mijn antwoord op vraag 1.

Naar boven