Vragen van het lid Wassenberg (PvdD) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken over het doodschieten van ontsnapte antilopes bij Hunsel (Limburg) (ingezonden 14 april 2017).

Mededeling van Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) (ontvangen 26 april 2017).

Vraag 1

Kent u het bericht «Twee ontsnapte antilopes doodgeschoten»?1 2

Vraag 2

Hoe oordeelt u over het doden van twee elandantilopes door jagers?

Vraag 3

Waarom is er niet voor gekozen de dieren te vangen, al dan niet met behulp van een verdovingsgeweer?

Vraag 4

Hoe oordeelt u over de rol van de politie in deze situatie? Acht u de training bij de politie voldoende voor adequate actie bij ontsnapte dieren?

Vraag 5

Is het waar dat de eigenaar van deze antilopes al eerder dieren heeft laten ontsnappen, namelijk pallaseekhoorns, een wallaby, edelherten en hoornraven?3 Zo ja, deelt u de mening dat dit bedrijf nalatig is? Zo nee, waarom niet?

Vraag 6

In hoeverre heeft het bedrijf gevaarzetting gecreëerd door herhaaldelijk dieren te laten ontsnappen?

Vraag 7

Heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na de ontsnappingen van dieren handhavend opgetreden tegen dit bedrijf?

Vraag 8

Wordt het bedrijf gecontroleerd op de aanwezigheid van soorten die na 1 juli 2017 niet meer mogen worden gehouden volgens de positieflijst?

Vraag 9

Deelt u de mening dat de kosten voor het vangen (en in het geval van de antilopes: het doden) niet met belastinggeld dient te worden betaald, maar dat de kosten dienen te worden verhaald op het bedrijf?

Vraag 10

Deelt u de mening dat de nalatigheid van dit bedrijf consequenties dient te hebben voor de vergunning die door de NVWA wordt verleend? Zo ja, bent u bereid om de vergunning van het bedrijf om dieren te fokken en te verhandelen in te trekken vanwege verregaande nalatigheid? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

De vragen van het lid Wassenberg (PvdD) over het doodschieten van ontsnapte antilopes bij Hunsel (Limburg) (ingezonden 14 april 2017, kenmerk 2017Z05111) kunnen helaas niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.

De reden van uitstel is dat voor het inwinnen van informatie, alsmede voor het afstemmen van de antwoorden, meer tijd nodig is. Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden doen toekomen.


X Noot
1

«Twee ontsnapte antilopes doodgeschoten, 1Limburg, 11 april 2017 (http://www.1limburg.nl/twee-ontsnapte-antilopes-doodgeschoten).

X Noot
2

«Ontsnapte antilopes afgeschoten», Dagblad De Limburger, 12 april 2017.

X Noot
3

«Vreemde vogel in Weert», Weert de Gekste, 12 mei 2014 (https://www.weertdegekste.nl/2014/05/vreemde-vogel-blijft-gemoederen-bezig-houden/).

Naar boven