Vragen van de leden Leijten en Van Gerven (beiden SP) aan de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het «Rapport van het inspectiebezoek aan Martha Flora in Gouda op 28 september 2015» (ingezonden 11 maart 2016).

Nader antwoord van Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 22 maart 2017). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2015–2016, nr. 2090.

Vraag 1

Wat is uw reactie op de conclusie van het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat de zorg die Martha Flora in haar vestiging in Gouda biedt, leidt tot risico’s op gezondheidsschade voor cliënten?1

Vraag 2

Kunt u nader toelichten hoe groot deze risico’s op gezondheidsschade voor de cliënten zijn? Is er al daadwerkelijk sprake geweest van gezondheidsschade door het niet voldoen aan (een van de) vijftien door de IGZ opgestelde normen?

Vraag 3

Wat vindt u ervan dat de cliëntendossiers niet op orde zijn, er geen cliëntmedezeggenschap is, de cliënt (of cliëntvertegenwoordiging) niet aantoonbaar betrokken wordt bij het opstellen van het zorg-/ondersteuningsplan, de wens van de cliënt niet de basis is voor de ondersteuning, de cliënt (of cliëntvertegenwoordiging) niet betrokken is bij de evaluatie en er geen procedure rondom veilige en verantwoorde farmaceutische zorg is maar dat de cliënt wel bijna vierduizend euro eigen bijdrage per maand moet betalen om zorg te krijgen in een Martha Flora huis? Staat dit volgens u met elkaar in verhouding? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 4

Kunt u uiterlijk eind april (aangezien het inspectierapport van januari 2016 is en de zorgaanbieder binnen drie maanden een resultaatverslag moet sturen), of zoveel eerder als kan, het resultaatverslag van Martha Flora in Gouda aan de Kamer sturen? Zo nee, waarom kan dat niet?

Vraag 5

Welke maatregelen voert de zorgaanbieder in met betrekking tot de door de IGZ geconstateerde tekortkomingen?

Vraag 6

Heeft de zorgaanbieder reeds gecontroleerd of de bij de overige locaties of teams geboden zorg aan alle getoetste normen voldoet? Zo ja, wat is hieruit gebleken? Zo nee, wanneer gaat deze controle plaatsvinden?

Vraag 7

Als u het rapport van de IGZ leest bent u dan van mening dat Martha Flora zichzelf kan (blijven) aanprijzen als een zorgaanbieder van luxere zorg? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 8

Bent u ervan op de hoogte dat Martha Flora in Gouda niet het eerste Martha Flora huis is dat door de IGZ met een onvoldoende is beoordeeld?2

Vraag 9

Herinnert u zich uw antwoorden op eerdere vragen waarin u aangaf dat voor de Martha Flora-verpleeghuizen geen Wtzi-toelating aangevraagd is en dit ook niet vereist is? Zou u een dergelijke controle toch niet wenselijk vinden voor dergelijke initiatieven, zeker nu blijkt dat verschillende Martha Flora-verpleeghuizen niet voldoen aan de normen van de IGZ?3

Vraag 10

Kunt u inzicht geven in het verdienmodel van de Martha Flora-verpleeghuizen? Welke partijen zijn daarbij betrokken? Wat wordt er precies verdiend en door wie? Bent u bereid dit verder uit te zoeken als u dit niet weet? Zo nee, waarom niet?

Nader antwoord

Zoals door mij toegezegd in de beantwoording van schriftelijke vragen van de Kamerleden Leijten en Van Gerven (beiden SP)4, ontvangt u bijgaand het eindoordeel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) met betrekking tot het toezicht- en verbetertraject bij Martha Flora, alsmede het daarbij behorende resultaatverslag.5

Toezicht- en verbetertraject bij Martha Flora

Martha Flora is een landelijk opererende particuliere zorgaanbieder met kleinschalige verpleeghuizen. De inspectie bezocht de locatie Gouda op 28 september 2015 en 20 april 2016 en constateerde dat de zorg die Martha Flora biedt op de locatie in Gouda niet voldeed aan de normen waardoor er risico’s op gezondheidschade voor cliënten bestonden. De inspectie constateerde dat de organisatie plannen maakte, maar dat er binnen Martha Flora Gouda niet voldoende is gestuurd op het bereiken van de noodzakelijke verbeteringen. Het ontbrak daarbij aan een helder informatie – en toetsingssysteem, het «dashboard» gaf geen of onvoldoende totaaloverzicht van de organisatie, waardoor sturing en borging moeilijk uitvoerbaar was. De IGZ constateerde verder dat de verbeteracties niet voldoende aansloten om te gaan voldoen aan de norm. De kwaliteit van de uitvoering van de zorg in de praktijk bleek onvoldoende. Ondanks de scholing betreffende het zorg-/ondersteuningsplan kregen medewerkers kennelijk niet voldoende aansturing en ondersteuning om de regie van zorg van cliënten goed uit te voeren. Tevens werd het cliëntdossier niet als basis gebruikt om de cliënt de juiste verzorging en behandeling te bieden. Voorts bleek dat op verschillende beoordeelde thema’s de onderliggende beleidsstukken tekort schoten.

De IGZ droeg Martha Flora op om een plan van aanpak op te stellen op de geconstateerde tekortkomingen weg te nemen. Op 27 mei 2016 ontving de IGZ hiervoor een voorlopig plan van aanpak van Martha Flora. Op basis van de reactie van de IGZ heeft Martha Flora het plan van aanpak vervolgens aangescherpt. Op10 juni 2016 werd het definitieve plan van aanpak goedgekeurd. Volgens afspraak ontving de IGZ op gezette tijden verslag van de geboekte resultaten van Martha Flora.6

Bestuursgesprek d.d. 7 juni 2016

Omdat de IGZ op basis van inspectiebezoeken constateerde dat Martha Flora op haar locatie in Gouda onvoldoende stuurde op resultaten, vond daarover op 7 juni 2016 een gesprek plaats tussen de IGZ en de bestuurder van Martha Flora. De bestuurder gaf daarbij aan direct verdere maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat de zorginstelling op korte termijn zou voldoen aan de normen. De bestuurder kreeg hiervoor van de IGZ extra tijd en de IGZ ontving conform afspraak daarover voor 1 oktober 2016 een resultaatverslag.

Tijdens het bestuursgesprek op 7 juni 2016 had de IGZ tevens aangegeven dat de gewenste verbeteringen op alle locaties van Martha Flora moesten worden gerealiseerd. Hiervoor ontwikkelde Martha Flora een organisatiebreed informatie- en toetsingssysteem. Tevens heeft Martha Flora voor alle locaties onafhankelijke audits laten uitvoeren. De rapporten van de onafhankelijke audits zijn op 6 september 2016 gedeeld met de inspectie.

Vervolginspecties

Door middel van vervolginspecties heeft de IGZ vervolgens de kwaliteit van zorg bij Martha Flora getoetst. Zo bezocht de IGZ op 17 oktober 2016 wederom de locatie in Gouda en kort daarna, op 20 oktober 2016, de locatie van Martha Flora in Maastricht. Martha Flora Maastricht werd bezocht om een beeld te krijgen van het terugdringen van risico’s en verbeteringen op Martha Flora breed niveau. Het resultaat van beide bezoeken was positief.

Afronding toezichttraject

De inspectie heeft het toezicht in relatie tot het verbetertraject bij Martha Flora inmiddels afgesloten aangezien zij van oordeel is dat de kwaliteit en veiligheid van de zorg in voldoende mate is geborgd. Ook heeft de IGZ vertrouwen dat Martha Flora ook op de andere locaties blijvend zal controleren of zij aan de normen voldoen en ook passende maatregelen zal treffen wanneer dat niet het geval is. De IGZ blijft vanuit haar reguliere toezichtaak de vorderingen bij Martha Flora volgen, onder andere door middel van onaangekondigde bezoeken. Wanneer de IGZ constateert dat de kwaliteit en/of veiligheid van de door Martha Flora geboden zorg in het geding is, treft zij maatregelen.

Ik vertrouw erop u met bovenstaande voldoende te hebben ingelicht.


X Noot
3

Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2015–2016, nr. 473

X Noot
4

Kamervragen over het «Rapport van het inspectiebezoek aan Martha Flora in Gouda op 28 september 2015» (ingezonden 11 maart 2016), Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2015–2016, nr. 2090.

X Noot
5

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

X Noot
6

Op 17 juni 2016, 8 juli 2016 en 26 augustus 2016 ontving de IGZ resultaatverslagen van Martha Flora.

Naar boven