Vragen van het lid Sjoerdsma (D66) aan de Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Buitenlandse Zaken over de toestroom van Venezolaanse vluchtelingen naar Curaçao (ingezonden 22 februari 2017).

Mededeling van Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken (ontvangen 15 maart 2017).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Plots is Curaçao Venezolaans toevluchtsoord»?1

Vraag 2

Wat is de reden dat u de Kamer niet proactief heeft geïnformeerd over de enorme toename van het aantal vluchtelingen in Curaçao?

Vraag 3

Bent u nog steeds van mening dat geen sprake is van een massale migratiestroom richting het Caribisch deel van het Koninkrijk als gevolg van een verslechterende situatie in Venezuela, en dat dit ook niet zal gebeuren, zoals u eerder meermaals stelde?2

Vraag 4

Hoeveel geregistreerde Venezolaanse vluchtelingen zijn op dit moment op de Caribische eilanden van het Koninkrijk der Nederlanden?

Vraag 5

Kunt u een schatting geven van hoeveel Venezolaanse vluchtelingen in totaal op dit moment op de Caribische eilanden van het Koninkrijk der Nederlanden zijn, dus inclusief ongeregistreerde vluchtelingen?

Vraag 6

Hoeveel vluchtelingen kunnen de Caribische eilanden Curaçao, Aruba en Bonaire op dit moment opvangen?

Vraag 7

Deelt u nog steeds de mening dat de capaciteit van de vluchtelingenopvang op de Caribische eilanden van het Koninkrijk niet voldoende is, zoals u ook eerder stelde?3

Vraag 8

Welke scenario’s heeft u ontwikkeld voor een eventuele crisissituatie, zoals u eerder stelde?4

Vraag 9

Op welke wijze heeft u hulp geboden aan de Caribische eilanden Curaçao, Aruba en Bonaire om de verwachte vluchtelingenstroom op te vangen? Zijn er maatregelen genomen om de vluchtelingen op te vangen en de situatie beheersbaar te houden? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

Vraag 10

Bent u zich bewust van het ontbreken van relevante wet- en regelgeving wat betreft asiel en migratie op Curaçao, Aruba en Bonaire?

Vraag 11

Welke inspanning levert u om wetgeving op het terrein van asielbeleid op de eilanden op niveau te brengen?

Vraag 12

Welke oplossing stelt u voor nu de Caribische eilanden zich geconfronteerd zien met grote aantal vluchtelingen vanuit Venezuela, ondanks uw eerder bezweringen dat een dergelijk scenario onvoorstelbaar is?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de aan mij en de Minister van Buitenlandse Zaken gestelde vragen van de het lid Sjoerdsma (D66) over de toestroom van Venezolaanse vluchtelingen naar Curacao (ingezonden op 22 februari 2017), met kenmerk 2017Z03035, niet binnen de termijn van drie weken kunnen worden beantwoord.

Voor de beantwoording van de vragen is meer tijd nodig. Wij wachten nog op informatie over het exacte aantal geregistreerde vluchtelingen ter plaatse. Uw Kamer ontvangt de antwoorden zo spoedig mogelijk.


X Noot
2

Kamerstuk 29 653, nr. 24, pagina 4–5: «Onze inschatting is onverminderd dat mocht de situatie in Venezuela sterk verslechteren, er geen massale migratiestroom op gang komt richting het Caribisch deel van het Koninkrijk.» En: Tweede Kamer der Staten-Generaal, vergaderjaar 2016–2017, Kamerstuknummer 29 653, nr. 30, Verslag van een Algemeen Overleg, 5 oktober 2016, pagina 7, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: «Betrokkenen zien ook geen scenario waarin de situatie zich zodanig verdiept dat er sprake zal zijn van massa-immigratie naar de eilanden».

X Noot
3

Kamerstuk 29 653, nr. 30, pagina 9, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: «Dat kan ook niet anders. Die eilanden hebben, met enige duizenden inwoners, ook niet de capaciteit om duizenden of tienduizenden vluchtelingen op te vangen».

X Noot
4

Kamerstuk 29 653, nr. 30, pagina 20, Minister van Buitenlandse Zaken: «Wij bouwen aan scenario’s en treffen voorbereidingen voor een eventuele crisissituatie».

Naar boven