Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de Ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie over de slag om Chora (ingezonden 20 december 2016).

Mededeling van Minister Hennis-Plasschaert (Defensie), mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken (ontvangen 6 februari 2017).

Vraag 1

Kent u de documentaire «Onze missie in Afghanistan, de slag om Chora», waarin ooggetuigen melden dat veel burgers zijn omgekomen door het Nederlandse militaire optreden in juni 2007 in Afghanistan?1

Vraag 2

Acht u deze getuigenissen aanleiding om het officiële standpunt over het aantal burgerdoden als gevolg van het Nederlandse optreden bij Chora bij te stellen dan wel er nader onderzoek naar te doen?2 Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Is het waar dat Australië tegenstander was van de inzet van artillerie en er niet aan meegewerkt heeft? Zo ja, waarom was dat? Hadden de Australiërs een andere opvatting over de legitimiteit van de inzet van dit wapen?

Vraag 4

Is het waar dat Australië gewaarschuwd heeft voor de mogelijke aanwezigheid van burgers in het gebied dat met artillerie werd beschoten? Zo nee, wat zijn dan de feiten?

Vraag 5

Is het waar dat een onderzoek van de International Security Asistance Force (ISAF) heeft vastgesteld dat een deel van de inzet van artillerie niet in overeenstemming met het oorlogsrecht zou zijn geweest omdat daarbij onvoldoende onderscheid zou zijn gemaakt tussen militaire doelen en civiele objecten? Zo nee, wat is er dan geconcludeerd?

Vraag 6

Klopt het dat een later NAVO-rapport een andere, tegengestelde conclusie heeft getrokken? Op basis waarvan is tot een andere conclusie gekomen? Kunt u dit rapport, desnoods vertrouwelijk, met de Kamer delen? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van het lid Van Bommel (SP) over de slag om Chora (ingezonden 20 december 2016 met kenmerk 2016Z24435) deel ik u, mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken, mee dat het niet mogelijk is gebleken deze vragen binnen de gestelde termijn te beantwoorden. De reden hiervoor is dat het overleg met een internationale partner over de antwoorden meer tijd vergt. Naar verwachting ontvangt u de antwoorden binnen drie weken.


X Noot
1

Onze missie in Afghanistan, De slag om Chora, http://www.npo.nl/2doc-onze-missie-in-afghanistan/14-12-2016/VARA_101381562, 14 december 2016.

X Noot
2

Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2007–2008, nr. 772

Naar boven