Vragen van het leden Dik-Faber (ChristenUnie) en Van Tongeren (GroenLinks) aan de Minister van Economische Zaken over de uitspraak van de bestuursrechter betreffende vergunning voor het opsporen van schaliegas door Cuadrilla (ingezonden 27 december 2016).

Antwoord van Minister Kamp (Economische Zaken) (ontvangen 24 januari 2017).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichten «Gaat het Britse Cuadrilla straks toch boren naar schaliegas in Nederland?»1 en «Cuadrilla wint beroep tegen intrekking vergunning voor proefboringen schaliegas!»?2

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Wat betekent deze uitspraak van de bestuursrechter voor het huidige verbod op commerciële proefboringen naar schaliegas?

Antwoord 2

De uitspraak van de bestuursrechter heeft geen effect op het huidige verbod op commerciële proefboringen naar schaliegas. Zoals aangegeven in mijn brief van 10 juli 2015 (Kamerstuk 33 952, nr. 32) zal ik de komende vijf jaar geen commerciële boringen naar schaliegas in Nederland toestaan. Op verzoek van een meerderheid van uw Kamer5 zal dit moratorium in de Structuurvisie Ondergrond worden verlengd tot het jaar 2023. Deze verlenging is opgenomen in de ontwerpStructuurvisie Ondergrond. Dit moratorium op commerciële boringen naar schaliegas was voor mij aanleiding om de opsporingsvergunningen van Cuadrilla niet te verlengen.

De uitspraak van de bestuursrechter heeft betrekking op de vraag of ik de opsporingsvergunningen van Cuadrilla op goede gronden niet heb verlengd en gaat niet over het besluit om geen proefboringen toe te staan.

Vraag 3

Gezien de uitspraak van de rechtbank van Rotterdam dat de weigering van verlenging van de vergunning op basis van het niet beginnen van proefboren ongegrond is, welke opties heeft u bij de heroverweging van de vergunning voor proefboringen naar schaliegas van het bedrijf Cuadrilla? Zijn er andere gronden waarop een vergunning voor proefboringen alsnog kan worden geweigerd?

Antwoord 3

Gelet op de uitspraak van de rechtbank had ik drie opties:

  • 1. Ik kon in lijn met de uitspraak van de rechtbank de opsporingsvergunningen van Cuadrilla alsnog verlengen. Een verlenging van de opsporingsvergunningen past echter slecht bij het kabinetsbesluit om de komende vijf jaar geen commerciële boringen naar schaliegas toe te staan en de wens van uw Kamer6 om deze termijn te verlengen tot 2023. De activiteiten waarvoor de verlenging van de vergunning was aangevraagd, kunnen immers niet binnen een redelijke termijn worden uitgevoerd, terwijl daarvan bij de vergunningverlening normaal wel wordt uitgegaan;

  • 2. Ik kon met inachtneming van het vonnis van de rechtbank de verzoeken tot verlenging honoreren en de vergunningen daarna op grond van de nieuwe Mijnbouwwet alsnog intrekken. Ik vind het echter vreemd (en ook niet juist) om een vergunning eerst te verlenen, om deze daarna in te trekken. Dit raakt ook aan de betrouwbaarheid en de voorspelbaarheid van de overheid;

  • 3. Mijn derde optie was om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Het oordeel van de rechtbank geeft hiertoe ook aanleiding. Ik heb daarom 11 januari 2017 hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank. Daarbij is een voorlopige voorziening gevraagd om in afwachting van het hoger beroep geen nieuwe beslissing op bezwaar te hoeven nemen.

Vraag 4

Wat zijn de gevolgen van de nieuwe Mijnbouwwet die momenteel behandeld wordt in de Eerste Kamer op de vergunningen van het bedrijf Cuadrilla?

Antwoord 4

De wijziging van de Mijnbouwwet is op 1 januari 2017 in werking getreden.

De nieuwe Mijnbouwwet biedt meer ruimte om bij het verlenen van opsporings- of winningsvergunningen rekening te houden met (gewijzigde) maatschappelijke inzichten. Zo kunnen bijvoorbeeld gewijzigde inzichten in en de manier waarop de aanvrager voornemens is om de activiteiten te verrichten, waaronder de daarbij te gebruiken technieken of stoffen, een reden zijn om een vergunning niet te verlenen of om deze te wijzigen of in te trekken. Ook kan een vergunning worden gewijzigd en kunnen er beperkingen of voorschriften worden verbonden aan de vergunning. In het uiterste geval kan een vergunning ook worden ingetrokken.

Naar boven