Vragen van de leden Cegerek en Albert de Vries (beiden PvdA) aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de Minister voor Wonen en Rijksdienst over het gevaar van betonblokken (ingezonden 24 november 2015).

Mededeling van Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) (ontvangen 10 december 2015)

Vraag 1

Bent u bekend met het feit dat betonnen stapelblokken voor onder meer funderingen, draagmuren en scheidingswanden vaak worden gezien als ideale plaats om afval te verwerken en dat door het omvallen, bijvoorbeeld tijdens de bouw, zowel mens als milieu in gevaar kunnen komen?1 2

Vraag 2

Welke soorten afval mogen verwerkt worden in deze stapelblokken? Zit hier ook chemisch afval bij? Zitten hier ook stoffen bij die schadelijk voor mens en milieu zijn? Zo ja, welke stoffen zijn dit?

Vraag 3

Zijn er aanwijzingen dat er ook stoffen in deze stapelblokken worden verwerkt die hierin niet verwerkt mogen worden en mogelijk schadelijk voor mens en milieu zijn, eventueel bij het breken van de blokken, zoals bijvoorbeeld beeldbuizen en tl-lampen? Is hierbij sprake van strafbare feiten? Is het nodig hier beter op te controleren?

Vraag 4

Wordt bijgehouden hoe vaak ongelukken gebeuren met deze blokken? Zo ja, kunt u een overzicht van de ongelukken van de afgelopen vijf jaar aan de Kamer doen toekomen?

Vraag 5

Is strengere controle op de kwaliteit en toepassing van deze blokken nodig om ongelukken in de toekomst te voorkomen? Zo nee, zijn er andere mogelijkheden om het aantal ongelukken te verminderen?

Mededeling

Op 24 november 2015 ontving ik Kamervragen van de leden Cegerek en Albert de Vries (beiden PvdA) over het gevaar van betonblokken.

Aangezien voor de beantwoording van de vragen nog aanvullende afstemming nodig is met het Ministerie van Binnenlandse Zaken, hetgeen extra tijd vergt, is er geen gelegenheid de beantwoording binnen de daartoe gestelde termijn te realiseren. Ik streef er naar de vragen voor 1 februari 2016 te beantwoorden.

Naar boven