Vragen van de leden De Roon en Wilders (beiden PVV) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de aanstelling van een Saoediër als voorzitter van VN mensenrechtenpanel (ingezonden 23 september 2015).

Antwoord van Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 23 oktober 2015).

Vraag 1 en 2

Hoe beoordeelt u het dat een notoire ontkenner van mensenrechten voor Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele personen en Transgenders (LHBT), die iedere uitspraak over mensenrechten in Saoedi-Arabië betitelt als een ongeoorloofde inmenging in binnenlandse aangelegenheden, benoemd is tot voorzitter van een VN mensenrechtenpanel dat tot doel heeft om personen te selecteren die toezicht moeten houden op mensenrechten in landen?1

Heeft Nederland, als lid van de Mensenrechtenraad, op enige wijze een rol gespeeld bij deze benoeming? Wat was en is het standpunt van de regering over deze benoeming?

Antwoord 1 t/m 2

Nederland heeft geen rol gespeeld bij deze benoeming. De Permanent Vertegenwoordiger van Saoedi-Arabië bij de Verenigde Naties in Genève Faisal Trad is door zijn regionale groep, de Aziatische groep, aangewezen als lid van de zogeheten Consultative Group. De vijf regionale groepen stellen zelf iemand uit hun midden aan in deze commissie. Deze persoon functioneert vervolgens op persoonlijke titel. De leden van de Consultative Group kiezen zelf hun voorzitter.

De adviezen van de Consultative Group komen tot stand op basis van strikte voorschriften en zijn openbaar. De voordrachten worden gedragen door de gehele commissie. Deze vallen niet onder de eigen bevoegdheid van de voorzitter. Naast de Permanent Vertegenwoordiger uit Saoedi-Arabië komen de leden uit Algerije, Chili, Griekenland en Letland.

Vraag 3 t/m 6

Deelt u de mening dat de – toch al beroerde – reputatie van de VN Mensenrechtenraad door deze benoeming is aangetast? Zo neen, waarom niet?

Deelt u de mening dat de VN Mensenrechtenraad net zo ongeloofwaardig is geworden als de VN mensenrechtencommissie die om die reden tien jaar geleden werd afgeschaft?

Deelt u de mening dat Nederland niets te zoeken heeft in een Mensenrechtenraad die een travestie van het begrip «mensenrechten» is? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen?

Gaat u zich inzetten om Saoedi-Arabië alsnog uit de Mensenrechtenraad te verwijderen en bij gebreke daarvan geen cent van de Nederlandse belastingbetaler meer aan die Raad te spenderen?

Antwoord 3 t/m 6

Saoedi-Arabië is door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties tot lid van de Mensenrechtenraad verkozen. Als lid van de VN kan Saoedi-Arabië, of vertegenwoordigers van Saoedi Arabië, gekozen worden in de verschillende organen en commissies binnen de VN. Voor het kabinet is de Mensenrechtenraad één van de belangrijkste fora waar landen, lid of geen lid, aangesproken kunnen worden op mensenrechtenschendingen. Bovendien zet Nederland, als lid van de Mensenrechtenraad, er hard op in om op te komen voor gelijke rechten voor iedereen.

Naar boven