Vragen van de leden Jacobi, Cegerek en Wolbert (allen PvdA) aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over het gebruik van de kankerverwekkende stof perfluoroctaanzuur (ook wel PFOA of C8) bij Dupont in Dordrecht (ingezonden 2 oktober 2015).

Mededeling van Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) (ontvangen 19 oktober 2015).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Hoe DuPont met teflon een ongekende milieuramp veroorzaakte. Ook in Nederland?»?1

Vraag 2

Is het waar dat perfluoroctaanzuur een fluorkoolstofverbinding is die van nature niet in het milieu voorkomt, maar inmiddels bijna overal in de bodem, het drinkwater en in voedsel aanwezig is?

Vraag 3

Wat is de wetenschappelijke kennis in Nederland en het buitenland over de schadelijkheid van perfluoroctaanzuur voor de gezondheid?

Vraag 4

Klopt het dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) perfluoroctaanzuur in 2013 toevoegde aan de lijst van zeer zorgwekkende chemische stoffen?

Vraag 5

Is het waar dat de Deense regering onlangs het gebruik van teflon in bakpapier, pizzadozen en ander verpakkingsmateriaal voor voeding heeft verboden vanwege de gezondheidsrisico’s van perfluoroctaanzuur en de Europese Commissie heeft gevraagd om de EU-regels rond fluorkoolstoffen zo snel mogelijk aan te scherpen?

Vraag 6

Is het waar dat de Raad van ministers van de EU in mei heeft uitgesproken achter een complete, wereldwijde ban te staan van perfluoroctaanzuur in consumentenproducten?

Vraag 7

Is het waar dat de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) met betrekking tot het mogelijke risico voor kanker het voorzorgsprincipe heeft gehanteerd en dat de productie van perfluoroctaanzuur met ingang van dit jaar in de Verenigde Staten verboden is?

Vraag 8

Is het waar dat in de VS 3.500 zaken tegen het bedrijf DuPont zijn aangespannen wegens vervuiling en ziekte bij de productie van teflon?

Vraag 9

Is het waar dat DuPont tot 2012 in Dordrecht teflon heeft geproduceerd met behulp van perfluoroctaanzuur?

Vraag 10

Is het waar dat er tussen 2005 en 2013 bij DuPont in Dordrecht een bloedmonitoringsprogramma voor medewerkers bestond, waaruit bleek dat medewerkers van DuPont extreem hoge doses perfluoroctaanzuur in hun bloed hadden?

Vraag 11

Zijn de onderzoeksgegevens van het interne gezondheidsonderzoek van DuPont gedeeld met de overheid?

Vraag 12

Is het waar dat door de overheid nooit specifiek onderzoek is gedaan naar de mogelijke vervuiling van perfluoroctaanzuur in de omgeving van Dordrecht? Zo ja, bent u bereid onderzoek te laten doen naar de gezondheidseffecten van het gebruik van perfluoroctaanzuur bij DuPont in Dordrecht?

Vraag 13

Zijn er bedrijven in Nederland die perfluoroctaanzuur hebben geproduceerd of dat nog doen of bedrijven die perfluoroctaanzuur hebben gebruikt in hun productieproces?

Vraag 14

Wat is uw reactie op de uitspraak van het expertisecentrum PFOS, dat stelt dat Nederland achterloopt met betrekking tot het bewustzijn en wet- en regelgeving ten opzichte van fluorkoolstoffen?

Vraag 15

Is er kennis over de schadelijkheid voor de volksgezondheid van perfluoroctaanzuur in grondwater en drinkwater?

Mededeling

Op 2 oktober 2015 ontving ik vragen die gesteld zijn door de leden Jacobi, Cegerek en Wolbert (allen PvdA) over het gebruik van de kankerverwekkende stof perfluoroctaanzuur (ook wel PFOA of C8) bij Dupont in Dordrecht. Tot mijn spijt kunnen deze vragen niet binnen de gebruikelijke termijn beantwoord worden. Er is meer tijd nodig voor afstemming, omdat bij de beantwoording een groot aantal instanties betrokken is.

Over ditzelfde onderwerp waren op 15 september 2015 ook vragen gesteld door het lid Smaling (SP). Bij brief van 28 september 2015 heb ik u geïnformeerd meer tijd nodig te hebben voor de beantwoording van de vragen van het lid Smaling en aangegeven dat u het antwoord voor de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zult ontvangen.

Omdat de nieuw binnengekomen vragen over hetzelfde onderwerp gaan, zal ik u de antwoorden op beide series vragen op hetzelfde moment doen toekomen.

Naar boven