Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de stijging van externe inhuur bij gemeenten (ingezonden 8 juni 2016).

Antwoord van Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 27 juni 2016).

Vraag 1 t/m 3

Wat is uw verklaring voor de stijging van externe inhuur van personeel door gemeenten?1

Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat gemeenten steeds meer geld besteden aan duur extern personeel?

Bent u bereid om, samen in met de VNG, met voorstellen te komen hoe de «Roemernorm» ook bij gemeenten toegepast kan worden?

Antwoord 1 t/m 3

De «Roemernorm» ziet op afspraken tussen het kabinet en de Tweede Kamer over de inhuur van extern personeel bij de ministeries. Decentrale overheden hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid. Als autonome bestuurslaag zijn ze zelf verantwoordelijk voor hun bedrijfsvoering. De bedrijfsvoering wordt gecontroleerd door de gekozen volksvertegenwoordigers van de betreffende overheid. Derhalve is het aan de decentrale overheden zelf om te bepalen met behulp van welke financiële en personele middelen de afgesproken resultaten tot stand worden gebracht. Externe inhuur kan in bepaalde situaties nodig zijn om gestelde doelen te realiseren. Zo komt het voor dat voor sommige projecten tijdelijk externe expertise en dus externe inhuur noodzakelijk is. Dit is afhankelijk van de situatie en niet aan mij om te beoordelen. Uit de uitkomsten van de Personeelsmonitor Gemeenten 2015 blijkt dat de stijging volgens de gemeenten het gevolg is van extra kosten die gemaakt zijn in het kader van de decentralisatie van overheidstaken waarbij meer gebruik is gemaakt van externe inhuur (met name ter ondersteuning van de bedrijfsvoering). Het aandeel aan beleidsgevoelige en beleidsondersteunende externe inhuur daalt juist. Ruim de helft van de gemeenten geeft overigens aan dat zij de kosten voor externe inhuur probeert terug te dringen door onder meer het vergroten van de inzet van het eigen personeel en vergroten van de interne mobiliteit. Gegeven de eigen verantwoordelijkheid van de decentrale overheden zal ik uw verzoek om samen met de VNG, met voorstellen te komen hoe de «Roemernorm» ook bij gemeenten toegepast kan worden, niet overnemen.

Naar boven