Vragen van het lid Gesthuizen (SP) aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over het bericht dat het COA mensen op straat laat slapen (ingezonden 10 juni 2016).

Antwoord van Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 23 juni 2016).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) mensen als straf de nacht op straat heeft laten doorbrengen?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2 t/m 6

Is het waar dat de betreffende mensen na een vechtpartijtje de keuze kregen tussen voorgelegd tussen drie weken geen toelage of acht dagen op straat?

Is het landelijk beleid van het COA om mensen te sanctioneren door middel van ontzegging van toegang tot de opvang?

Zijn er meerdere gevallen bekend waarbij vluchtelingen de nacht op straat moesten doorbrengen als straf? Zo ja, om hoeveel gevallen gaat het en hoe lang duurde dit verblijf op straat?

Deelt u de mening dat zwervende mensen op straat niet bevorderlijk zijn voor onder andere het gevoel van veiligheid, voor de publieke gezondheid en voor de samenleving in zijn geheel?

Deelt u de mening dat in geen enkel geval de sanctie mag zijn dat vluchtelingen de nacht op straat doorbrengen? Zo nee, in welke gevallen mag dit volgens u wel en wie zou hiertoe mogen besluiten? Zo ja, hoe gaat u om met meldingen van incidenten waarbij dit toch gebeurd is?

Antwoord 2 t/m 6

Het COA kent sinds 1994 een Reglement Onthouding Verstrekkingen (ROV) op basis waarvan maatregelen kunnen worden opgelegd aan bewoners van COA-locaties om de veiligheid, beheersbaarheid en leefbaarheid te borgen. Als maatregel kunnen financiële verstrekkingen worden ingehouden of opvangvoorzieningen, al dan niet tijdelijk, worden ontzegd. De grondslag voor het ROV is de Regeling verstrekkingen asielzoekers.

In recente brieven aan de Kamer is het ROV en de mogelijkheid die dit biedt om opvangvoorzieningen te ontzeggen ook aan de orde geweest. Bijvoorbeeld in mijn brief van 31 maart jl. over de aangescherpte aanpak van overlastgevende asielzoekers.2 In deze brief, die geagendeerd was voor het AO Asiel- en Vreemdelingenbeleid van 26 mei jl., is onder meer vermeld dat het COA in 2015 243 maal de opvang (inclusief leefgeld) heeft ontzegd, variërend van een periode van een week tot 3 maanden. Ook in de beantwoording op Kamervragen is het ROV en de mogelijkheid tot het ontzeggen van opvang genoemd.3


X Noot
2

Kamerstuk 19 637/ 33 042, nr. 2179

X Noot
3

Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2015–2016, nr. 1741

Naar boven