Vragen van de leden Kooiman (SP) Smaling (SP) en van Toorenburg (CDA) aan de Minister van Veiligheid en Justitie en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over het bericht dat er door een drugs-lab giftige stoffen zijn vrij gekomen in een woonwijk in Tilburg (ingezonden 21 april 2016).

Mededeling van Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) mede namens de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu (ontvangen 17 mei 2016).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat er door een drugs-laboratorium giftige stoffen zijn vrij gekomen in een kinderrijke woonwijk in Tilburg?1

Vraag 2

Hoe schadelijk is de uitstoot van giftige stoffen geweest door toedoen van dit laboratorium en wat wordt gedaan om de bewoners waar nodig medisch te onderzoeken (zonder dat dit hun eigen risico aantast) en te begeleiden?

Vraag 3

Wat gaat de regering doen om inwoners van een wijk, maar ook politie, medewerkers van een woningbouwcoöperatie en buitengewoon opsporingsambtenaren, te trainen in het herkennen en signaleren van mogelijke drugs-laboratoria die, gezien de grote gevaren (zowel medisch risico als explosiegevaar), zo snel mogelijk opgespoord en ontmanteld moeten worden?

Vraag 4

In hoeverre wordt de zogenoemde geurkaart om mogelijke drugslabs sneller te herkennen ook verspreid onder inwoners? Wordt deze geurkaart ook buiten de provincie Brabant gebruikt?2 Zo nee, wat gaat de regering doen om de verspreiding van deze geurkaarten te stimuleren?

Vraag 5

Hoeveel drugs-laboratoria worden er jaarlijks opgespoord en ontmanteld? Kunt u dit uiteenzetten per provincie?

Vraag 6

Kunt u uiteenzetten hoeveel fte er binnen de Nationale Politie per eenheid is vrij gemaakt voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit, waarvan de aanpak en ontmanteling van drugs-laboratoria onderdeel is?

Vraag 7

Kunt u aangeven wat de stand van zaken is van uw toezegging te bekijken of de Opiumwet zo aangepast kan worden dat ook nieuwe grondstoffen die gebruikt wordt voor het vervaardigen van synthetische drugs verboden worden?3 4

Vraag 8

Kunt u aangeven hoeveel zaken er momenteel wachten op behandeling bij het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum en wat daarbij de gemiddelde wachttijd is, voordat een zaak behandeld wordt bij het Regionaal Informatie en Experticecentrum?

Vraag 9

Wat is de stand van zaken betreffende het onderzoek dat de Arbeidsinspectie op dit moment doet naar de arbeidsomstandigheden van medewerkers van politie en brandweer die betrokken zijn bij het ontmantelen van drugslaboratoria?5

Mededeling

Hierbij bericht ik u, mede namens de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, dat de schriftelijke vragen van de leden Kooiman (SP), Smaling (SP) en Van Toorenburg (CDA) over het bericht dat er door een drugs-lab giftige stoffen zijn vrijgekomen in een woonwijk in Tilburg (ingezonden 21 april 2016) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie ontvangen is. Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


X Noot
1

NOS, 16 april 2016, «Uitstoot giftige stoffen in woonwijk Tilburg door drugs-lab»

http://nos.nl/artikel/2099533-uitstoot-giftige-stoffen-in-woonwijk-tilburg-door-drugslab.html

X Noot
2

Omroep Brabant, 3 december 2015, «Voor alle speurneuzen: geurkaart nieuw middel om drugslabs te ontdekken» http://www.omroepbrabant.nl/?news/240555852/Voor+alle+speurneuzen+geurkaart+nieuw+middel+om+drugslabs+te+ontdekken.aspx

X Noot
3

Toezegging gedaan tijdens het Algemeen overleg over de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit op 30 oktober 2014 (Kamerstuk 29 911, nr. 97)

X Noot
4

Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2014–2015, nr. 1881

X Noot
5

Algemeen overleg over de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit, 12 februari 2015 (Kamerstuk 29 911, nr. 99).

Naar boven