Vragen van het lid Belhaj (D66) aan de Minister van Defensie over het uitbesteden van militaire taken (ingezonden 19 april 2016).

Antwoord van Minister Hennis-Plasschaert (Defensie) (ontvangen 11 mei 2016).

Vraag 1 t/m 4

Kunt u een overzicht geven van de taken die Defensie heeft uitbesteed bij deelname aan de missie in Mali (MINUSMA), inclusief vermelding van de private partijen waarmee Defensie daartoe samenwerkt?

Kunt u een overzicht geven van de taken die Defensie heeft uitbesteed bij deelname aan de missie in Irak en Oost-Syrië ter bestrijding van ISIS en trainen van de Peshmerga, inclusief vermelding van de private partijen waarmee Defensie daartoe samenwerkt?

Kunt u een overzicht geven van de taken die Defensie heeft uitbesteed bij deelname aan de missie in Afghanistan (Resolute Support), inclusief vermelding van de private partijen waarmee Defensie daartoe samenwerkt?

Kunt u een overzicht geven van de taken die Defensie heeft uitbesteed bij deelname aan de missies in Somalië (Atalanta, EUTMS), inclusief vermelding van de private partijen waarmee Defensie daartoe samenwerkt?

Antwoord 1 t/m 4

De taken die Defensie heeft uitbesteed bij de deelneming aan de missies in Mali (MINUSMA), Irak en Oost-Syrië, Afghanistan (Resolute Support) en Somalië (EUTM en Atalanta) bestaan vooral uit ondersteunende diensten.

In het geval van MINUSMA betreft het de watervoorziening, de catering, het onderhoud aan aggregaten en de inhuur van voertuigen. Defensie werkt tevens samen met private partijen bij de uitvoering van infrastructurele werkzaamheden, de levering van woon- en werkchalets en luchttransport.

Bij de strijd tegen ISIS in Irak en Oost-Syrië en het trainen van de Peshmerga bestaan de uitbestede taken uit de levering van legering, de energievoorziening, de catering, de schoonmaak, de afvalverwerking, diensten op het gebied van internet/telefonie en aanvullende medische ondersteuning zoals, indien noodzakelijk, tandartsbezoek. Daarnaast werkt Defensie samen met private partijen op infrastructureel gebied.

De taken die door het Ministerie van Defensie zijn uitbesteed in het kader van Resolute Support betreffen voornamelijk onderhouds- en schoonmaaktaken in Kabul en Mazar-e-Sharif, het onderhoud van de airconditioning installaties en de inhuur van personenvervoer.

Bij EUTM Somalië worden taken niet uitbesteed door het Ministerie van Defensie, maar door de EUTM zelf. Het gaat daarbij eveneens om ondersteunende diensten zoals de huur van het kamp, de inhuur van voertuigen en de catering op het basiskamp. Bij operatie EUNAVFOR Atalanta vindt geen uitbesteding plaats.

Uit veiligheidsoverwegingen worden de namen van de bedrijven en organisaties waarmee in dit verband wordt samengewerkt, niet openbaar gemaakt.

Naar boven