Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over inmenging in de rechtszaak tegen Van Rey (ingezonden 20 april 2016).

Antwoord van Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 28 april 2016).

Vraag 1 t/m 4

Waarom hebt u ervoor gekozen om u middels twitter te mengen in de lopende rechtszaak tegen politicus Van Rey?1

Hoe verhoudt dit publieke optreden zich tot de principes van scheiding van machten en van niet ingrijpen in een lopend proces, zaken die u als Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties juist zou moeten verdedigen?

Welke vormen van «klankborden» doen zich voor binnen politieke partijen bij de benoeming van bestuurders, en hoe kunt u zo zeker weten dat hierbij geen vertrouwelijke informatie wordt gedeeld?

Kunt u uitsluiten dat uw bemoeienis van invloed is op het verloop van het proces? Zou u zich in de toekomst in een vergelijkbaar geval op een soortgelijke manier openlijk uiten?

Antwoord 1 t/m 4

Op 18 april 2016 ben ik bij de rechtbank Rotterdam in openbare zitting als getuige gehoord over mijn waarnemingen als Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ten aanzien van de praktijk van burgemeestersbenoemingen en mijn tweet ter zake aan het adres van een journalist van de Volkskrant. Aan dit getuigenis heb ik op dit moment geen zaken toe te voegen.

Naar boven