Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over een vermiste imam uit Venlo (ingezonden 22 februari 2016).

Antwoord van Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 21 maart 2016).

Vraag 1 t/m 4

Kent u het bericht «Vermiste imam uit Venlo «leeft en is gezond»»?1

Wat is u bekend over deze in Nederland werkzame Marokkaanse imam die al sinds september vorig jaar, toen hij op pelgrimstocht naar Mekka was, vermist wordt? Kunt u bevestigen dat hij door Saudi-Arabië is gearresteerd?

Is het waar dat er geen verdenkingen tegen de imam zijn? Zo nee, wat is dan de situatie? Is er een eerlijke rechtsgang?

Bent u bereid bij uw Saudische en Marokkaanse collega’s opheldering te vragen over de imam uit Venlo?

Antwoord 1 t/m 4

Het kabinet is bekend met het artikel, maar beschikt op dit moment niet over nadere informatie. Het kabinet begrijpt de zorgen die er leven bij de familie en naaste omgeving van de vermiste imam. Het is aan de nationale staat van betrokkene om consulaire of andere vormen van bijstand te verlenen en navraag te doen over de vermeende vermissing. In dit geval is dat Marokko aangezien betrokkene alleen beschikt over de Marokkaanse nationaliteit. Er is geen internationaal verdragsrechtelijke basis noch is het de praktijk dat Nederland vragen stelt over niet-Nederlandse vermiste personen in het buitenland. De vermissing is wel onder de aandacht gebracht van de Marokkaanse ambassade in Den Haag.


X Noot
1

Vermiste imam uit Venlo «leeft en is gezond», Dagblad De Limburger, 26 januari 2016.

Naar boven