Vragen van de leden Van Bommel en Merkies (beiden SP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over het bericht «€ 5 miljard van Nederland in Oekraïne geïnvesteerd? Bijna de helft is van deze oligarch» (ingezonden 25 januari 2016).

Antwoord van Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), mede namens de Staatssecretaris van Financiën (ontvangen 2 maart 2016).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht «€ 5 miljard van Nederland in Oekraïne geïnvesteerd? Bijna de helft is van deze oligarch»?1

Antwoord

Ja

Vraag 2 en 3

Kunt u aangeven waarin de genoemde 5 miljard geïnvesteerd is? Kunt u reageren op de volgende constatering uit het artikel: «Van de genoemde € 5 miljard komt niet minder dan 44 procent, bijna de helft, voor rekening van deze ene oligarch»?

Antwoord

De investeringsgegevens van DNB geven aan dat in 2014 in totaal 9,8 miljard euro is geïnvesteerd in Oekraïne, waarbij 5,1 miljard euro in de industriesector en 4,7 miljard euro in de dienstensector. De investeringen in de industriesector zitten vooral in de delfstoffenwinning, de aardolie- en chemie sector (2,1 miljard euro) en de voedings- en genotmiddelenindustrie (1,3 miljard euro). Artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen verhindert verdere uitsplitsing op basis van gegevens van de Belastingdienst over individuele belastingplichtigen.

Vraag 4

Klopt het dat Oekraïense oligarchen belasting kunnen ontwijken via Nederlandse brievenbusfirma’s?

Antwoord

In principe staat het voor iedere inwoner van Oekraïne of andere landen vrij om in Nederland een vennootschap op te richten. Wanneer daar echter misbruik van wordt gemaakt moet dit voorkomen worden. Hiervoor zijn goede fiscale anti-misbruikbepalingen op nationaal of internationaal niveau belangrijk. In Nederland bestaan verschillende anti-misbruikbepalingen maar ook in internationaal verband wordt hard gewerkt aan nieuwe maatregelen om belastingontwijking te bestrijden. De meest recente initiatieven om misbruik internationaal aan te pakken zijn terug te vinden in het Anti Tax Avoidance package dat de Europese Commissie op 28 januari jongstleden heeft gepubliceerd. Tevens is Oekraïne één van de 23 landen waaraan Nederland heeft voorgesteld anti-misbruikbepalingen in het bilateraal belastingverdrag op te nemen. De onderhandelingen hierover zijn nog gaande.

Vraag 5

Kunt u aangeven op welke wijze Nederland de afgelopen jaren geprofiteerd heeft van de handel en investeringen in Oekraïne als het gaat om groei en banen?

Antwoord

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft profijt van handel met Oekraïne. Circa 250 Nederlandse bedrijven hebben zich in Oekraïne gevestigd. In 2014 bedroeg de goederenexport van Nederland naar Oekraïne 776 miljoen euro, waarbij met name machines en vervoermaterieel, chemische producten, voeding en levende dieren vanuit Nederland werden geëxporteerd. De import vanuit Oekraïne bedroeg 725 miljoen euro in 2014. De import bestond vooral uit grondstoffen, voeding en levende dieren en dierlijke en plantaardige oliën. De CBS-cijfers over 2015 zijn nog niet bekend. Wat betreft investeringen heeft Nederland volgens DNB 9,8 miljard euro in Oekraïne geïnvesteerd en heeft Oekraïne voor 200 miljoen euro in Nederland geïnvesteerd. De Nederlandse economie is sterk afhankelijk van de handel en investeringen met het buitenland en Oekraïne draagt daaraan bij. Hoewel Oekraïne geen grote handels- en investeringspartner is, kan het in de genoemde sectoren wel degelijk een rol spelen. Het is op basis van de voorhanden zijnde gegevens echter niet precies te zeggen hoeveel banen handel met Oekraïne heeft opgeleverd.

Naar boven