Vragen van de leden Vermeij (PvdA), PieterHeerma (CDA) en Van Weyenberg (D66) aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over schoonmakers in de hotelbranche die zwaar onderbetaald worden door middel van stukloon (ingezonden 29 januari 2016).

Mededeling van Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) (ontvangen 24 februari 2016).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de uitzending van Rambam waarin medewerkers uit de hotelbranche zwaar onderbetaald krijgen door middel van stukloon? (VARA 27 januari 2016)

Vraag 2

Herkent u zich in het beeld dat geschetst wordt door Rambam? Zo ja, deelt u de mening dat dat het onacceptabel is dat werknemers niet betaald worden volgens cao-afspraken? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Zijn er in 2015 door de inspectie SZW controles uitgevoerd naar misstanden in de hotelbranche? Zo ja, om hoeveel controles gaat het en hoeveel misstanden zijn er geconstateerd? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4

Onderhoudt de rijksoverheid zakelijke relaties met hotelketens waar misstanden door de inspectie SZW zijn geconstateerd? Zo ja, bent u bereid om deze relaties in het kader van bijvoorbeeld slecht werkgeverschap te beëindigen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Bent u, naar aanleiding van de uitzending van Rambam, bereid om extra controles naar misstanden in de hotelbranche te laten uitvoeren? Zo ja, wanneer denkt u deze controles uit te kunnen laten voeren door de inspectie SZW? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de beantwoording van de Kamervragen (2016Z01872) van de leden Vermeij (PvdA), Pieter Heerma (CDA) en Van Weyenberg (D66) over schoonmakers in de hotelbranche die zwaar onderbetaald worden en de vragen (2016Z02072) van het lid Karabulut (SP) die ter aanvulling over dit onderwerp zijn gesteld, niet binnen de gestelde termijn van drie weken mogelijk is. De reden hiervoor is dat er nog nadere informatie moet worden verzameld. Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.

Naar boven