Vragen van het lid Karabulut (SP) aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht dat schoonmakers uitgebuit worden in hotels (ingezonden 2 februari 2016).

Mededeling van Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) (ontvangen 24 februari 2016).

Vraag 1

Wat is uw reactie op de uitzending van woensdag 27 januari 2016 van Rambam over schoonmakers die uitgebuit worden in hotels?1

Vraag 2

Deelt u de mening dat schoonmakers betaald moeten worden volgens de geldende collectieve arbeidsovereenkomst (cao)?

Vraag 3

Wat is uw reactie op het feit dat schoonmaakmedewerkers in Bastion hotels ver onder het minimumloon betaald worden, terwijl eigenaar Maik Willems dankzij deze hotels multimiljonair is?2

Vraag 4

Bent u bekend met andere hotels en hotelketens waar schoonmaakmedewerkers uitgebuit worden? Zo ja, welke zijn dat? Zo nee, bent u bereid dit te onderzoeken?

Vraag 5

Welke gerichte maatregelen en acties heeft u genomen of gaat u nemen om uitbuiting van schoonmakers in hotels tegen te gaan?

Vraag 6

Bent u bereid de Inspectie SZW te laten onderzoeken of hier sprake is van arbeidsuitbuiting zoals vermeld in het wetboek van strafrecht? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de beantwoording van de Kamervragen (2016Z01872) van de leden Vermeij (PvdA), Pieter Heerma (CDA) en Van Weyenberg (D66) over schoonmakers in de hotelbranche die zwaar onderbetaald worden en de vragen (2016Z02072) van het lid Karabulut (SP) die ter aanvulling over dit onderwerp zijn gesteld, niet binnen de gestelde termijn van drie weken mogelijk is. De reden hiervoor is dat er nog nadere informatie moet worden verzameld. Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.

Naar boven