Vragen van het lid Verhoeven (D66) aan de Minister-President, Minister van Algemene Zaken over de vermeende beïnvloeding van de NOS door het Koninklijk Huis (ingezonden 30 december 2015).

Antwoord van de Minister-President (Minister van Algemene Zaken) (ontvangen 1 februari 2016).

Vraag 1

Kent u het artikel «Van muffe toestand naar een gala stijl»?1

Antwoord 1

Ja

Vraag 2 t/m 5

Berust de uitspraak van NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen dat hij tijdens de uitzending van het sportgala van een filmpje van de NOS waarin kroonprins Willem-Alexander op de hak werd genomen, een telefoontje kreeg waarin het ongenoegen van het koningshuis daarover werd uitgedrukt, op waarheid? Zo nee, hoe heeft deze indruk kunnen ontstaan?

Wat is er gedurende het telefoongesprek precies gezegd van de zijde van het Koninklijk Huis, of door degenen die namens, of voor hen spraken? Indien dat niet geregistreerd is, of indien daar geen «feitelijke herinneringen» meer van bestaan, wat is naar uw beste weten de strekking van het telefoongesprek geweest?

Kan worden uitgesloten dat, mede in acht nemende de herkomst van de beller, er in enigerlei vorm druk is uitgeoefend die er toe zou kunnen leiden dat in de toekomst voorzichtiger wordt omgegaan met satire aangaande het Koninklijk Huis?

Hoe beziet u bovenstaand voorval in het licht van de constatering van NRC Handelsblad dat sindsdien de uitzending minder satirisch van aard is?

Antwoord 2 t/m 5

Er is gedurende de bewuste uitzending niet door of namens leden van het KH getelefoneerd om ongenoegen over de uitzending uit te drukken. Voorafgaand aan het sportgala was er een ontvangst met lunch van de Olympische medaillewinnaars van Londen en bestuurders van NOC*NSF op het Paleis op de Dam vanwege het 100 jarig bestaan van NOC*NSF. De ontvangst stond los van het sportgala, maar de data zijn wel op elkaar afgestemd. Vanwege deze ontvangst was er die dag regelmatig contact tussen NOC*NSF en de Dienst Koninklijk Huis. De bij de organisatie van deze ontvangst betrokken medewerker van de Dienst Koninklijk Huis heeft tijdens de uitzending van het gala spontaan een kort sms bericht aan de heer Dielessen gestuurd, waarin hij aangaf persoonlijk verrast te zijn over de uitzending. Het bericht ging niet in op specifieke onderdelen van de uitzending.

Het sms bericht had geenszins tot doel enigerlei invloed uit te oefenen op de inhoud van de uitzending. De uitzending van het sportgala is een verantwoordelijkheid van het NOC*NSF en de NOS, die zelfstandig hun eigen keuzes maken.

Vraag 6 en 7

Bent u bereid te onderzoeken of leden van het Koninklijk Huis, of voor hen anderen, vaker bij media geklaagd hebben over satirische programma’s, op welke wijze dat gebeurd is, en of redacties zich onder druk gezet voelden? Zo nee, waarom niet?

Hoe verhoudt volgens u een dergelijke beïnvloeding van de NOS zich tot de in Nederland grondwettelijk gewaarborgde vrijheid van pers en vrijheid van meningsuiting?

Antwoord 6 en 7

Gelet op het antwoord op bovenstaande vragen was van een poging tot beïnvloeding en daarmee van schending van de belangrijke grondwettelijk gewaarborgde vrijheid van pers en vrijheid van meningsuiting geen sprake. Deze waarden en grondrechten zijn en worden ook in de toekomst gerespecteerd. Er is geen aanleiding te veronderstellen dat bij andere gelegenheden van dergelijke beïnvloeding wel sprake zou zijn geweest. Daarom is er geen reden tot het doen van nader onderzoek.


X Noot
1

NRC Handelsblad, 15 december 2015

Naar boven