Vragen van de leden Smaling en Bashir (beiden SP) aan de Ministers van Economische Zaken en van Financiën over een mogelijke btw-deal bij de schadeafwikkeling van aardbevingsschade in Groningen (ingezonden 22 december 2015).

Mededeling van Minister Kamp (Economische Zaken) (ontvangen 15 januari 2016).

Vraag 1

Is er bij de schadeafwikkeling van de Groningse bevingsschade sprake van een vorm van btw-integratielevering? Of is er sprake van een andere vorm van een btw-deal bij de schadeafwikkeling van de bevingsschade in Groningen? Zo ja, hoe is deze tot stand gekomen en hoe ziet deze afspraak eruit?

Vraag 2

Valt deze aftrek onder de 40% van het schadebedrag waarvan u heeft gezegd dat dit toch al door Energiebeheer Nederland (EBN B.V.)1 – dus de belastingbetaler – wordt betaald?

Vraag 3

Wat is de reden dat bij de te vergoeden schade voor bijvoorbeeld de nieuwbouw van een woning, bedongen wordt dat dit niet wordt gestort op de rekening van de gedupeerde, maar op de rekening van een door de Nederlandse Aardolie Maatschappij BV (NAM) gekozen en bedongen notaris? Kan deze gang van zaken naar uw mening door de beugel?

Vraag 4

Wat is de reden dat de NAM bij de schadeafwikkeling bedongen heeft dat de aannemer van gedupeerden alle bonnen op naam van de NAM moet indienen bij de notaris?

Vraag 5

Bent u van mening dat door deze werkwijze – waarbij het geld niet rechtstreeks uitgekeerd wordt aan gedupeerden maar via een door de NAM bedongen constructie – de NAM op oneigenlijke wijze invloed uitoefent op de nieuwbouwplannen en de kosten daarvan? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 6

Hoe zijn de zaken rond btw-aftrek en -vergoeding geregeld rond de bouw van het Groninger Forum?2

Mededeling

De vragen over een mogelijke btw-deal bij de schadeafwikkeling van aardbevingsschade in Groningen (kenmerk 2015Z25200 d.d. 22 december jl.) van de leden Smaling en Bashir (SP) kunnen helaas niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. Er is meer tijd nodig voor de benodigde interdepartementale afstemming.

Ik streef ernaar uw Kamer de antwoorden op de vragen zo spoedig mogelijk toe te sturen.


X Noot
1

EBN B.V. heeft een belang van 40% in de Maatschap Groningen, die het Groningen Gasveld beheert

X Noot
2

Het Groninger Forum is een gebouw in het centrum van de stad Groningen met een geplande oplevering in 2017

Naar boven