Vragen van de leden Van Klaveren en Bontes (beiden Groep Bontes/Van Klaveren) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Veiligheid en Justitie over de Europese oproep extra maatregelen te treffen tegen chemische of biologische terreuraanvallen (ingezonden 15 december 2015).

Antwoord van Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 7 januari 2016).

Vraag 1

Kent u het bericht «NCTV kalm onder terreuralarm EU»?1

Antwoord 1

Ja

Vraag 2, 3 en 4

Kunt u aangeven waarom er zo laks gereageerd wordt op een zeer alarmerend rapport dat oproept extra maatregelen te nemen tegen chemische en/of biologische terreuraanvallen?

Zijn er de afgelopen periode door Nederland reeds extra maatregelen getroffen, in navolging van bijvoorbeeld de Fransen die een tegengif laten produceren tegen neurotoxische organofosfaten?

Bent u bereid om, net als in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk al gebeurt, de bevolking preventief te informeren over wat te doen bij een terreuraanslag?

Antwoord 2, 3 en 4

Nederland is al jaren alert op de dreiging die uitgaat van misbruik van chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen en heeft daarvoor de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. In eerdere antwoorden op door u gestelde vragen ben ik reeds ingegaan op de genomen maatregelen en de beschikbaarheid van informatie voor de bevolking over hoe te handelen bij een crisissituatie waaronder een mogelijke terroristische aanslag.2


X Noot
2

Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2015–2016, nr. 1038

Naar boven