Vragen van de leden Nijboer (PvdA) en Koolmees (D66) aan de Minister van Financiën over rentemiddeling waardoor hypotheekbezitters kunnen profiteren van een lagere hypotheekrente (ingezonden 15 juni 2015).

Nader antwoord van Minister Dijsselbloem (Financiën) (ontvangen 17 december 2015). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2014–2015, nr. 2858.

Vraag 1

Bent u bekend met «rentemiddeling», waarbij de eerder afgesproken rente wordt gemiddeld met de actuele marktrente en de boete voor het aanpassen van de lopende vaste rente wordt berekend over een langere periode?

Vraag 2

Klopt het dat de meeste banken de mogelijkheid van rentemiddeling niet aanbieden? Hoeveel banken bieden deze mogelijkheid op dit moment wel aan?

Vraag 3

Deelt u de mening dat het zou getuigen van dienstbaar bankieren als banken klanten de mogelijkheid bieden om te profiteren van de lage rente? Deelt u de mening dat rentemiddeling daarvoor een goede manier kan zijn?

Vraag 4

Bent u bereid hierover met de bankensector in gesprek te gaan en de Kamer te informeren over de uitkomsten van dit gesprek, zodat iedereen gebruik kan maken van de mogelijkheden die de lage rente biedt?

Vraag 5

Bent u daarnaast bereid de berekening van de boete(rente) en de kosten voor rentemiddeling in dit gesprek met de bankensector te betrekken, zodat banken inzichtelijk maken hoe deze bedragen tot stand komen?

Nader antwoord

In de beantwoording van de kamervragen van de leden Koolmees (D66) en Nijboer (PvdA) over rentemiddeling1 heb ik aangegeven de sector, middels een brief, te zullen verzoeken om rentemiddeling als optie aan te bieden.

Inmiddels zijn de fiscaaltechnische belemmeringen bij het aanbieden van rentemiddeling weggenomen en heb ik de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars een brief gestuurd. Een afschrift van deze brieven doe ik hierbij ook de Kamer toekomen.2


X Noot
1

Vergaderjaar 2014–2015 Aanhangselnummer 2858

X Noot
2

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven