Vragen van het lid De Lange (VVD) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het ontstaan voor onveilige situatie voor een patiënt door het niet adequaat reageren van hulpdiensten op een vraag om acute hulp (ingezonden 21 juli 2015).

Mededeling van Minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 30 juli 2015).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht «112 tegen vrouw (75) met beroerte: «Kunnen de buren u niet oprapen?»1

Vraag 2

Zo ja, wat is uw oordeel over hetgeen in dit artikel wordt beschreven?

Vraag 3

Bent u bereid om te onderzoeken hoe dit zo fout heeft kunnen gaan met deze melding bij 112, de ambulancedienst Gelderland-Zuid en de betrokken huisartsenpost en hierover te rapporteren?

Vraag 4

Zo ja, is het mogelijk dat de verantwoordelijke ambulancedienst en dokterspost de resultaten ook terugkoppelen aan de betrokken 75-jarige; zodat deze zich volledig kan richten op een spoedig herstel en niet in «de vechtmodus» hoeft te komen?

Vraag 5

Is het mogelijk om in de rapportage aan te geven of het hier gaat om een vervelend incident of zijn er indicaties dat dit vaker voorkomt?

Vraag 6

Zo ja, kunt u aangeven hoe vaak op jaarbasis niet adequaat wordt gereageerd door een hulpdienst op een vraag om acute hulp?

Vraag 7

Welke maatregelen worden er door de betrokken hulpdiensten en de hulpdiensten in het algemeen genomen om dit soort onverkwikkelijke voorvallen te voorkomen om zo de gewenste patiëntveiligheid zeker te stellen?

Mededeling

De vragen van het lid De Lange (VVD) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het ontstaan voor onveilige situatie voor een patiënt door het niet adequaat reageren van hulpdiensten op een vraag om acute hulp (ingezonden 21 juli 2015), kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.

Ik streef er naar u zo spoedig mogelijk na het zomerreces de antwoorden op deze Kamervragen te doen toekomen.

Naar boven