Vragen van de leden Van Nispen en Kooiman (beiden SP) aan de Minister van Veiligheid en Justitie over het bericht dat een dj zelf zijn gestolen apparatuur via Marktplaats terughaalt (ingezonden 20 mei 2015).

Antwoord van Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 30 juni 2015). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2014–2015, nr. 2526.

Vraag 1, 2 en 4

Wat is uw reactie op het bericht: «DJ haalt gestolen apparatuur terug»?1

Is het waar dat de politie de benadeelde adviseerde zelf een afspraak te maken met de verkopende partij?

Vindt u dit een wenselijke gang van zaken in verband met de mogelijke risico’s die het slachtoffer hiermee loopt? Zo nee, hoe kan dit in de toekomst voorkomen worden?

Antwoord 1, 2 en 4

Na het doen van een bod op de gestolen spullen door de benadeelde heeft de benadeelde contact gezocht met de politie. Gezien de stand van zaken op dat moment heeft de politie besloten om op de ingeslagen weg voort te gaan en de benadeelde een afspraak met de verkoper te laten maken over de transactie. De politie heeft de benadeelde bijgestaan tijdens dit proces.

Er zijn in deze zaak drie verdachten aangehouden, waarvan één zich voor de rechter moet verantwoorden. Zolang deze zaak nog onder de rechter is, onthoud ik mij van een oordeel over de wenselijkheid van de gang van zaken.

Vraag 3

Bij wie ligt de taak van bewijsgaring?

Antwoord 3

De politie en het Openbaar Ministerie zijn verantwoordelijk voor de bewijsgaring in strafrechtelijke zaken, maar het is niet ongewoon dat de politie een beroep doet op benadeelden om zelf bij te dragen aan het terugvinden van gestolen goederen. Ook de onderhavige casus is onder regie van de politie afgewikkeld.


X Noot
1

De Gelderlander, 13 mei 2015

Naar boven