Vragen van het lid Monasch (PvdA) aan de Minister voor Wonen en Rijksdienst over de uit de hand gelopen renovatie van flats in Soest van woningcorporatie Portaal (ingezonden 15 juni 2015).

Mededeling van Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) (ontvangen 29 juni 2015)

Vraag 1

Bent u op de hoogte van het bericht dat de renovatie van flats van de woningcorporatie Portaal in een aantal wijken (de Eng en Smitsveen) in Soest uit de hand is gelopen en dat de «onvrede bij de bewoners tot het kookpunt is gestegen»?1

Vraag 2

Heeft u kennisgenomen van de petitie met de lijst van klachten die door de bewoners is opgesteld en aan woningcorporatie Portaal is overhandigd?2

Vraag 3

Is het u bekend dat de bewoners was toegezegd dat de renovatie slechts twee weken zou duren en dat dit in veel gevallen reeds zes weken duurt?

Vraag 4

Wat vindt u van het feit dat bewoners, zelfs die met kleine kinderen en pasgeborenen wekenlang verplicht waren in het stof, kaalgeslagen vloeren, lawaai en in hun met plastic afgedekte huisraad moesten verblijven?3

Vraag 5

Is het in overeenstemming met de regels rond renovatie dat bewoners zes weken in een woning zitten zonder douche, keuken of toilet?

Vraag 6

Waarom heeft de woningcorporatie geen fatsoenlijke wisselwoningen aangeboden aan bewoners? Heeft de woningcorporatie bewust een te korte termijn voorgespiegeld om kosten en compensatie richting bewoners te voorkomen? Heeft men voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten? Zijn hier meer voorbeelden van in het land bij u bekend?

Vraag 7

Is het normaal dat er slechts een douchecabine buiten op een parkeerplaats voor twee grote blokken appartementen voor een zo lange periode dienst moeten doen voor bewoners die daardoor weken over straat moesten om zich te kunnen wassen?

Vraag 8

Kunt u aangeven of het bericht van de woningcorporatie juist is, dat de asbest die voor het oog zichtbaar is, «veilig» is? (zie foto «Asbest Soest»)

Vraag 9

Bent u op de hoogte dat op tal van punten de veiligheid in het geding is, zoals open gaten in de gangen van de buiten portiek, het pas laat dichten van gaten in de balkons en afbrokkelend beton? (zie foto’s veiligheid Soest)

Vraag 10

Is het u bekend dat bouwers bewoners onder druk hebben gezet om te tekenen voor oplevering terwijl de woning niet gereed was?4

Vraag 11

Is het u bekend dat bewoners formulieren hebben waarop handtekeningen naar hun zeggen zijn vervalst door bouwers, omdat bewoners niet thuis waren, danwel weigerden te ondertekenen voor oplevering?

Vraag 12

Op de informatieavond voor bewoners verklaarde de projectleider van woningcorporatie Portaal dat de renovatie uit de hand was gelopen en geen oplossing had voor de problemen; een van de aannemers verklaarde de problemen te hebben onderschat; bent u bereid op zo kort mogelijke termijn de bouwers (o.a. BAM Woningbouw) en woningcorporatie Portaal op het matje te roepen?

Vraag 13

Bent u voornemens de Inspectie Leefomgeving en Transport danwel de bouwinspectie deze lijst met klachten op zo kort mogelijke termijn te laten inspecteren?

Vraag 14

Kunt u de Kamer hierover, gelet op de aanhoudende problemen en het onvermogen van woningcorporatie Portaal en de bouwers, binnen een week te rapporteren en aangeven welke acties er van uw zijde zijn ondernomen?

Mededeling

Naar aanleiding van schriftelijke vragen van het lid Monasch (PvdA) over de uit de hand gelopen renovatie van flats in Soest van woningcorporatie Portaal (ingezonden 15 juni 2015) deel ik u mee dat het niet mogelijk is deze vragen binnen de gevraagde termijn van een week te beantwoorden. De oorzaak hiervan is gelegen in het feit dat de gemeente Soest, die gevraagd is antwoord te geven op de veiligheidsaspecten bij de renovatie, bezig is met het uitvoeren van de relevante controles, teneinde een zorgvuldig antwoord op de gestelde vragen te kunnen geven. Ik verwacht u binnen twee weken de antwoorden op de vragen, inclusief de reactie van de woningcorporatie Portaal en die van de gemeente Soest toe te kunnen sturen.


X Noot
2

bijlage onderhands meegezonden aan het departement

X Noot
3

Foto's meegezonden aan het departement

X Noot
4

Foto's meegezonden aan het departement

Naar boven