Vragen van het lid Madlener (PVV) aan de Minister voor Wonen en Rijksdienst over het bericht «Welvaartsverlies voor verlaging loan-to-value» (ingezonden 24 april 2015).

Mededeling van Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) (ontvangen 19 mei 2015).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Welvaartsverlies door verlaging loan-to-value»?1

Vraag 2

Hoe beoordeelt u het gegeven dat woningmarktdeskundigen waarschuwen voor stagnatie op de koopmarkt als gevolg van langere spaarperiodes alvorens starters voldoende kapitaal hebben om een huis te kopen?

Vraag 3

Erkent u het probleem dat starters op de woningmarkt en een groeiend aantal ZZP'ers (zelfstandigen zonder personeel) sowieso moeilijk een hypotheek kan krijgen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u hieraan doen?

Vraag 4

Deelt u de mening van woningmarktdeskundigen dat een verdere verlaging van de loan-to-value ratio naar 80% leidt tot welvaartsverlies?

Vraag 5

Hoeveel huishoudens staan op dit moment onder water en wanneer verwacht u een significante daling hiervan? Welke rol ziet u voor de banken weggelegd?

Vraag 6

Heeft de Minister-President inmiddels een auto en in het bijzonder een huis gekocht? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

Op 24 april 2015 (kenmerk 2015Z07654) zijn door het lid Madlener (PVV) vragen gesteld over het bericht «Welvaartsverlies door verlaging loan-to-value». In verband met benodigde afstemming met externe partijen lukt het niet om aan de gebruikelijke 3-wekentermijn voor de beantwoording van deze vragen te voldoen. Ik zal uw Kamer zo spoedig mogelijk de antwoorden doen toekomen.


X Noot
1

Amsterdam School of Real Estate, 23 april 2015

Naar boven