Vragen van de leden VanBommel en VanNispen (beiden SP) aan de Ministers van Veiligheid en Justitie en van Buitenlandse Zaken over een farmaciebedrijf dat een medicijn voor executies levert (ingezonden 4 maart 2015).

Antwoord van Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), mede namens de Staatssecretarissen van Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ontvangen 22 april 2015)

I.v.m. juiste versie

Vraag 1

Is het waar dat een medicijn van het farmaciebedrijf Mylan reeds bij executies in de Verenigde Staten is gebruikt en dat het bedrijf sinds deze week op papier een Nederlands bedrijf is?1 Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 1

Het bericht dat de door Mylan geproduceerde rocuroniumbromide gebruikt wordt voor de doodstraf in de VS kan door het kabinet niet bevestigd worden. De informatie die bij het kabinet bekend is, is dat Mylan niet is ingegaan op verzoeken van onder andere APG om systematisch uit te sluiten dat zijn producten voor de doodstraf worden aangewend. Inderdaad is Mylan op dit moment een in Nederland gevestigde vennootschap.

Vraag 2

Is het waar dat de EU de export van hulpmiddelen voor de doodstraf heeft verboden? Welke regels gelden hier precies?

Antwoord 2

EU-verordening 1236/2005 verbiedt de uitvoer van goederen die uitsluitend te gebruiken zijn voor de doodstraf (en foltering). Deze verordening wordt momenteel herzien. Nederland zet zich er in Brussel actief voor in om het instrumentarium verder te versterken, onder andere om in specifieke gevallen te kunnen ingrijpen en export tegen te gaan, ook als de betreffende stof niet op de lijst staat of als de export niet vanuit Nederland plaatsvindt, maar wel gefaciliteerd wordt.

Voor zover bij het kabinet bekend, vindt de productie van rocuroniumbromide door Mylan overigens niet in Nederland plaats, maar in India. Dat betekent dat de huidige Europese exportcontrole hierop niet van toepassing is.

Vraag 3

Deelt u de opvatting dat het zeer onwenselijk is dat een leverancier van hulpmiddelen voor executies in Nederland is gevestigd? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat kunt u doen om het bedrijf aan te sporen te stoppen met het leveren van hulpmiddelen voor executies?

Antwoord 3

Inderdaad is het niet wenselijk dat een Nederlandse onderneming stoffen produceert die voor de doodstraf worden gebruikt. Het kabinet kan niet bevestigen of dat geldt voor de producten van Mylan. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal Mylan wijzen op haar verantwoordelijkheid conform de UN Guiding Principles on Business and Human Rights en de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Verder zal Nederland in EU-verband voorstellen om rocuroniumbromide toe te voegen aan de lijst behorend bij EU-verordening 1236/2005, zodat de Europese exportcontrole ook op deze stof van toepassing wordt.

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Sjoerdsma (D66), ingezonden 4 maart 2015 (vraagnummer 2015Z03855)


X Noot
1

«Nederlands farmaciebedrijf levert executie-medicijn», http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2022507-nederlands-farmaciebedrijf-levert-executie-medicijn.html, 3 maart 2015.

Naar boven