Vragen van de leden Jan Vos, Van Dekken en Nijboer (allen PvdA) aan de Minister van Economische Zaken over het herstel van aardbevingsschade in Groningen (ingezonden 26 maart 2015).

Mededeling van Minister Kamp (Economische Zaken) (ontvangen 16 april 2015).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «NAM en Centrum Veilig Wonen dringen eigen aannemers op»?1

Vraag 2

Kunt u bevestigen dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het Centrum Veilig Wonen (CVW) niet bepalen welke aannemers worden ingezet voor herstel van aardbevingsschade en dat gedupeerden die een eigen aannemer kiezen volledig worden gecompenseerd?

Vraag 3

Deelt u de mening dat het niet zo mag zijn dat de veroorzaker bepaalt welke aannemer de aardbevingsschade aan een woning gaat herstellen en dat de gedupeerde in volledige vrijheid een aannemer moet kunnen kiezen?

Vraag 4

Wat is uw reactie op het advies van Steunpunt Bevingsschade aan gedupeerden om vooral niet in te stemmen met schaderapporten van de NAM en vooral zelfstandig onderzoek te laten doen?

Vraag 5

Heeft u inzicht in de WOZ-waardering in het bevingsgebied?

Vraag 6

Wat is uw mening over de claim van het Steunpunt Bevingsschade dat de WOZ-waarde van woningen in het bevingsgebied veel te hoog is?

Mededeling

Onlangs heb ik een viertal sets Kamervragen van leden van uw Kamer ontvangen over de aardbevingsproblematiek in Groningen:

  • Vragen van de leden Jan Vos, van Dekken en Nijboer over waardedaling van woningen door aardbevingen (ingezonden op 24 maart 2015, kenmerk 2015Z05215);

  • Vragen van de leden Jan Vos, van Dekken en Nijboer over het herstel van aardbevingsschade in Groningen (ingezonden op 26 maart 2015, kenmerk 2015Z05422);

  • Vragen van het lid Smaling over het aardbevingsgebied (ingezonden op 2 april 2015, kenmerk 2015Z05935);

  • Vragen van de leden Jan Vos, van Dekken en Nijboer over de impact van aardbevingsschade (ingezonden op 2 april 2015, kenmerk 2015Z05936).

Omwille van de efficiëntie zal ik deze vragen gelijktijdig beantwoorden. Ik verwacht uw Kamer de beantwoording eind april te kunnen toesturen. Daarnaast zal ik uw Kamer eind april informeren over de stand van zaken met betrekking tot waardedaling en bouwkundige versterking van woningen in Groningen.

Naar boven