Vragen van het lid Klaver (GroenLinks) aan de Minister van Financiën en de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht «Pensioenfonds moet uit olie en gas» (ingezonden 19 maart 2015).

Antwoord van Minister Dijsselbloem (Financiën) mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ontvangen 13 april 2015).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Pensioenfonds moet uit olie en gas»?1

Vraag 2

Herinnert u zich dat, op verzoek van de leden van de fractie van GroenLinks, aan De Nederlandsche Bank (DNB) gevraagd is de blootstelling van de Nederlandse financiële sector aan investeringen in fossiele brandstoffen in kaart te brengen en dat DNB in reactie hierop onder andere berekende dat de blootstelling voor de gehele pensioensector 25 miljard is? Hoe valt deze berekening van DNB te rijmen met het feit dat APG/ABP in het artikel in de Volkskrant stelt dat zij alleen al 30 miljard blootstelling hebben aan fossiele brandstoffen?

Vraag 3

Kunt u verklaren waarom APG/ABP in het artikel in de Volkskrant stelt dat 10% van hun beleggingen in fossiele brandstoffen zijn, terwijl DNB becijferde dat dit slechts 3% zou zijn voor de hele pensioensector?

Vraag 4

Deelt u de mening dat bovengenoemde verschillen vragen oproepen over de berekening die gedaan is door DNB?

Vraag 5

Bent u bereid DNB te vragen of de cijfers van APG/ABP de conclusie van DNB veranderen dat «er op dit moment geen sprake is van een buitensporig risico voor de Nederlandse financiële sector vanwege hun investeringen in fossiel»?

Vraag 6

Bent u bereid DNB een toelichting te vragen op welke wijze DNB zijn kennis op het terrein van de risico’s van een zogenaamde «carbon bubble» vormt- en up to date houdt? Heeft DNB bijvoorbeeld overleg met andere centrale banken over de carbon bubble?

Vraag 7

Bent u ervan op de hoogte dat de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk recent gewaarschuwd heeft dat beleidsmaatregelen tegen klimaatveranderingen grote negatieve impact kunnen hebben op de waarde van investeringen in fossiel2 en met name verzekeraars hierdoor een groot financieel risico lopen? Hoe komt het dat DNB dit risico voor Nederlandse verzekeraars heel anders inschat?

Nader antwoord

Hierbij laat ik u, mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, weten dat wij de door het lid Klaver (GroenLinks) gestelde vragen over de blootstelling van pensioenfondsen aan investeringen in fossiele brandstoffen niet binnen de door u gestelde termijn kunnen beantwoorden. De vragen zijn ons toegezonden per brief van 19 maart 2015 onder nummer 2015Z04906.

De beantwoording van de Kamervragen en afstemming met De Nederlandsche Bank vergt meer tijd.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Naar boven