Vragen van het lid Schouw (D66) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en de Minister voor Wonen en Rijksdienst over de berichten «Varkensschuur in Putten in de as gelegd» en «40.000 kippen omgekomen bij brand in Veendam» (ingezonden 25 februari 2015).

Antwoord van Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) Minister voor Wonen en Rijksdienst (ontvangen 20 maart 2015)

Vraag 1

Wat is uw reactie op de berichten «Varkensschuur in Putten in de as gelegd» en «40.000 kippen omgekomen bij brand in Veendam»?1 2

Antwoord 1

Stalbranden zijn een ingrijpende gebeurtenis voor de ondernemer, en vreselijk voor de dieren die omkomen of gewond raken.

Vraag 2a

In hoeverre voldeden de betreffende stallen aan de bestaande brandveiligheidseisen?

Antwoord 2a

De stal van het bedrijf in Putten is gebouwd in 2012 en was gebouwd overeenkomstig de geldende regelgeving (informatie: Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland).

De stal van het bedrijf in Veendam voldeed aan de geldende brandveiligheidsvoorschriften (informatie: Veiligheidsregio Groningen).

Vraag 2b, 3 en 4

Kunt u aangeven in hoeverre bestaande stallen worden aangepast aan de nieuwe brandveiligheidseisen?

In hoeverre zijn de onderzoeken, die naar aanleiding van het advies van Universiteit Wageningen gestart zijn, uitgevoerd? Welke resultaten heeft dit opgeleverd en welke stappen worden daaraan verbonden?3

Bent u bereid om een overzicht te verschaffen van de voortgang van het actieplan Stalbranden 2012–2016?4

Antwoord 2b, 3 en 4

De uitvoering van het Actieplan Stalbranden 2012–2016 is voortvarend opgepakt door de initiatiefnemers: LTO-Nederland, Brandweer Nederland, Verbond van Verzekeraars, de Dierenbescherming en de rijksoverheid. Op 31 januari 2013 (TK 33 400 XII nr. 129) heb ik u geïnformeerd over het onderzoeksrapport van de Universiteit Wageningen en het hierop aangepaste actieplan. Ook heb ik u daarbij geïnformeerd over de aanpassingen van het Bouwbesluit voor veestallen, die op 1 april 2014 van kracht zijn geworden. De nieuwe brandveiligheidsvoorschriften voor veestallen gelden voor nieuw te bouwen stallen of stallen die worden verbouwd.

Ter uitvoering van het actieplan zijn en worden verder meerdere actiepunten uitgevoerd.

  • Er zijn en worden voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd;

  • scholing voor stallenbouwers en agrariërs wordt aangepast;

  • er zijn stimuleringsmaatregelen opgenomen in de Maatlat Duurzame Veehouderij;

  • er worden (mede geëist door verzekeraars en kwaliteitssystemen) periodieke keuringen gehouden, ook van bestaande stallen.

Een voortgangsrapportage van het actieplan is voorzien voor dit najaar. Ik zal uw Kamer deze rapportage toesturen.

Naar boven