Vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de doodstraf op importeren van de bijbel in Saoedi-Arabië (ingezonden 23 december 2014).

Antwoord van Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 30 januari 2015).

Vraag 1 t/m 4

Heeft u kennisgenomen van het bericht dat Saoedi-Arabië een wet zou hebben aangenomen waaronder het importeren van onder meer de bijbel met de doodstraf kan worden bestraft?1 Hoe beoordeelt u dit bericht?

Heeft u kunnen verifiëren of dit bericht waar is en zo ja, wat de exacte strekking van deze wet is?

Heeft u hierover opheldering gevraagd aan de Saoedische ambassadeur in Nederland? Zo ja, hoe reageerde deze?

Wat kunnen de consequenties van deze wet zijn voor zowel christenen die naar dit land reizen als voor christenen die woonachtig zijn in Saoedi-Arabië?

Antwoord 1 t/m 4

Ja, het bericht uit het Reformatorisch Dagblad is bekend. Onderzoek tot nu toe duidt op een misverstand. De bron van het Reformatorisch Dagblad betreft een publicatie van een Amerikaanse organisatie Heartcry Mission Society (HMS) die Christenen in Saoedi-Arabië ondersteunt. Op de website van HMS wordt weer verwezen naar de organisatie CoptsToday en wordt ook gemeld dat «de informatie in het artikel niet is bevestigd door officiële bronnen». Het oorspronkelijke artikel van CoptsToday waar HMS naar verwijst, roept Egyptenaren in Saoedi-Arabië op zich te houden aan de lokale wetgeving. De wet waar naar wordt verwezen, bestaat al ruim 30 jaar. Aangezien er geen sprake lijkt te zijn van een nieuwe wet, is er ook geen sprake van consequenties voor christenen die naar Saoedi-Arabië reizen, noch voor christenen die er wonen.

Vraag 5

Welke trend op het gebied van geloofsvrijheid valt te constateren in Saoedi-Arabië? Is hier sprake van een nog verdere insnoering?

Antwoord 5

Er is geen volledige geloofsvrijheid in Saoedi-Arabië. Beleving in privékring van andere religies dan de Islam wordt getolereerd. Actief uitdragen van andere religies is verboden. Van verdere insnoering van geloofsvrijheid is echter geen sprake.

Vraag 6 en 7

Bent u bereid – zo veel mogelijk in internationaal verband – de Saoedische autoriteiten indringend aan te spreken op deze kwalijke wetgeving en de buitengewoon zorgelijke situatie rond geloofsvrijheid in dit land in het algemeen? Zo ja, hoe en wanneer kunt u dit doen?

Welke consequenties zou de internationale gemeenschap moeten verbinden aan de contacten met Saoedi-Arabië indien dergelijke wetgeving overeind blijft?

Antwoord 6 en 7

Aangezien er geen sprake lijkt te zijn van nieuwe wetgeving zie ik geen aanleiding om Saoedi-Arabië hierop aan te spreken. Meer in het algemeen wordt zowel in EU-verband als in het kader van bilaterale contacten, zoals de bezoeken van de Mensenrechtenambassadeur, het thema geloofsvrijheid actief onder de aandacht gebracht van de Saoedische autoriteiten.


X Noot
1

Reformatorisch Dagblad, 20 december 2014

Naar boven