Vragen van het lid Vuijk (VVD) aan de Minister van Defensie over het bericht «Geheime informatie over JSF in handen van China» (ingezonden 20 januari 2015).

Antwoord van Minister Hennis-Plasschaert (Defensie) (ontvangen 30 januari 2015).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de berichten dat geheime informatie van de F-35 in handen is van China?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2 t/m 5

Bent u hierover geïnformeerd door de VS? Wat is de reactie van het Joint Program Office (JPO)? Om welke informatie gaat het? Is het waar?

Hoe beoordeelt u dit nieuws?

Welke gevolgen heeft het feit dat China kennelijk beschikt over gedetailleerde informatie over de F-35 voor het F-35 programma?

Welke gevolgen heeft het toepassen van de gestolen informatie in Chinese jachtvliegtuigen voor de effectiviteit van de F-35 om in geval van een gewapend conflict luchtoverwicht te realiseren?

Antwoord 2 t/m 5

De berichtgeving van Der Spiegel Online, waar het artikel op nu.nl naar verwijst, gaat over digitale oorlogvoering. De F-35 komt daarin niet aan de orde. Het artikel van Der Spiegel Online bevat een groot aantal links naar uitgelekte Amerikaanse documenten van enkele jaren oud. In één van die documenten, over militaire technologie, wordt onder meer de F-35 genoemd. Het F-35 Joint Program Office (JPO) heeft gereageerd op het nieuws en stelt dat het verwijst naar een voorval van meerdere jaren geleden waarover de Amerikaanse media al eerder schreven en waarbij geen geclassificeerde informatie is ontvreemd. In 2009 en 2013 zijn over dit onderwerp vragen gesteld door respectievelijk het lid Brinkman en het lid Eijsink (Kamerstuk 26 488, nr. 175 en Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2012–2013, nr. 2565). Verder stelt het JPO dat om veiligheidsredenen geen nadere details worden verstrekt. Dat geldt ook voor specifieke tegenmaatregelen.

Het is bekend dat vrijwel dagelijks, ook in andere landen, wordt getracht via het internet in computersystemen van ministeries en grote bedrijven in te breken. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie neemt dergelijke pogingen serieus en bestrijdt die intensief. Al bij het ontwerp en de inrichting van computersystemen die vertrouwelijke informatie bevatten, wordt terdege rekening gehouden met de bescherming daarvan. Aangezien informatie over de operationele capaciteiten van de F-35 hoog gerubriceerd is, zijn maatregelen genomen die toegang tot deze informatie door digitale inbraak nagenoeg uitsluiten. De operationele veiligheid en capaciteiten van de F-35 zijn niet in het geding.

Zoals bekend neemt ook Defensie de beveiliging van vertrouwelijke informatie serieus. De MIVD is voortdurend actief om (digitale) spionage tegen Defensie en met Defensie verbonden bedrijven op te sporen en te verstoren. Hiertoe werkt de MIVD nauw samen met partnerdiensten in het buitenland.

Vraag 6

Wat is de reactie van de bondgenoten die ook deelnemen aan het F-35 programma op deze berichten?

Antwoord 6

Voor zover mij bekend heeft geen van de F-35 partnerlanden tot nu toe in het openbaar gereageerd op de recente berichtgeving.

Vraag 7

Als de berichten waar zijn, hoe verhoudt zich dan het stelen van militaire geheimen tot onze gastvrijheid om bijvoorbeeld Chinese marineschepen te ontvangen?2

Antwoord 7

Het vlootbezoek van marineschepen van de Chinese People’s Liberation Army aan Nederland vloeit voort uit het bilaterale partnerschap dat Nederland en China hebben gesloten tijdens het Staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nederland in maart 2014. De schepen hebben deelgenomen aan de Chinese antipiraterijmissie bij de Hoorn van Afrika, waarna zij havenbezoeken afleggen in diverse landen, waaronder Nederland. Bij de antipiraterijmissies ontmoeten schepen uit Nederland en China elkaar met regelmaat en daarom doen de schepen Nederland nu aan.

Naar boven