Vragen van het lid Kooiman (SP) aan de Minister van Veiligheid en Justitie over het bericht dat de brandweer bezorgd is om veiligheid bij uitrukken in duo’s (ingezonden 10 december 2014).

Antwoord van Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 27 januari 2015) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2014–2015, nr. 955.

Vraag 1

Hoe reageert u op het bericht dat de Vakvereniging Brandweervrijwilligers (VBV) en vakbonden variabel uitrukken levensgevaarlijk vinden?1

Vraag 2

Hoe reageert u op de stelling van de VBV dat zij niet betrokken is geweest bij de ontwikkeling van het landelijk kader «Uitruk op maat»?

Vraag 3

Wat vindt u ervan dat de vakbonden negatief oordelen over het kader «Uitruk op maat»? Kunt u uw antwoord toelichten? Hoe zijn de vakbonden betrokken bij de ontwikkeling van het kader «Uitruk op maakt»? Is dat in uw ogen voldoende geweest?

Vraag 4

Hoe reageert u op de stelling van de VBV dat met het vaststellen van het kader «Uitruk op maat» door het Veiligheidsberaad en besluiten van enkele veiligheidsregio’s, die bewust de wettelijke bepalingen negeren, de veiligheid van brandweerpersoneel op het spel wordt gezet?

Vraag 5

Vindt u dat er gezien de reactie van de vakbonden en de VBV genoeg draagvlak op de werkvloer is voor het kader «Uitruk op maat»?

Vraag 6

Kunt u aangeven hoe hard het kader «Uitruk op maat» is? Welke vrijheid hebben veiligheidsregio’s om hier een eigen interpretatie aan te geven?

Vraag 7

Kunt u per veiligheidsregio aangeven hoe zij de «Uitruk op maat» op dit moment uitvoeren cq van plan zijn uit te voeren? Kunt u hierbij onderbouwd uw oordeel geven over de veiligheid van de gekozen wijze van uitrukken?

Vraag 8

Deelt u de mening dat bij elke wijze van uitrukken de veiligheid van brandweerpersoneel, brandweervrijwilligers en de samenleving gegarandeerd moet zijn? Bent u van mening dat het kader «Uitruk op maat» die veiligheid biedt? Kunt u dat onderbouwen?

Vraag 9

Zijn de reactie van de VBV en de vakbonden voor u reden het kader «Uitruk op maat» zoals het er nu ligt af te wijzen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, vraagt u het veiligheidsberaad haar werk over te doen maar nu met voldoende betrokkenheid van vakbonden en brandweervrijwilligers? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 10

Wat gaat u doen teneinde ervoor te zorgen dat er een kader «Uitruk op maat» komt dat door de werkvloer is opgesteld en door hen wordt ondersteund?

Antwoord op vragen 1 t/m 10

Voor het antwoord op deze vragen verwijs ik u naar de brief die ik heden aan de Tweede Kamer heb gezonden over Uitruk op Maat.

De kern hiervan is dat het Veiligheidsberaad (VB) mij op 7 januari jl. zijn landelijk kader Uitruk op Maat voor de brandweer ter informatie heeft aangeboden. Van de Abvakabo (mede namens de andere vakbonden) en de Vakvereniging voor Brandweervrijwilligers (VBV) heb ik brieven ontvangen waarin zij kritiek uiten op de veiligheidsaspecten van het landelijk kader en aangeven zich onvoldoende betrokken te voelen bij de totstandkoming hiervan. Op mijn verzoek heeft het VB mij vervolgens geïnformeerd op welke wijze de veiligheid in zijn landelijk kader is en wordt geborgd en op welke wijze de werkvloer en de vakbonden zijn betrokken. Deze informatie van het VB is in mijn brief van heden aan de Tweede Kamer over Uitruk op Maat verwerkt.

Gezien de kritiek van de vakbonden en de VBV op het landelijk kader met betrekking tot het veiligheidsaspect, zal ik met de betrokken partijen hierover gezamenlijk in gesprek gaan.

Aangezien de VBV en de vakbonden aangeven zich onvoldoende betrokken te voelen bij de totstandkoming van het landelijk kader, heb ik het VB gevraagd hierover met hen in overleg te blijven, teneinde het draagvlak te vergroten.


X Noot
1

Brandweer bezorgd om veiligheid bij uitrukken in duo’s, AD zaterdag 6 december 2014,

Naar boven