Vragen van de leden Bontes en Van Klaveren (beiden Groep Bontes/Van Klaveren) aan de Minister van Defensie over de integratie van een Nederlandse gemechaniseerde brigade in het Duitse leger (ingezonden 2 december 2014).

Mededeling van Minister Hennis-Plasschaert (Defensie) (ontvangen 13 januari 2015).

Vraag 1

Klopt het bericht dat de versmelting van de 43ste Gemechaniseerde Brigade met de 1ste Duitse Pantserdivisie deze maand definitief vorm krijgt?1

Vraag 2

Zo ja, kunt u aangeven waarom u het nodig acht om, in navolging van de Luchtmobiele Brigade, nu onze zwaarste eenheid in een legeronderdeel van een ander land te integreren?

Vraag 3

Vindt u het niet absurd dat ons land nu gebruik moet maken van Duitse tankcapaciteit, terwijl u zelf kort geleden uitstekende Nederlandse tanks aan Finland heeft verkocht?

Vraag 4

Welke beperkingen zullen er worden gesteld aan onze eigen zeggenschap om deze militairen wel of niet in te zetten?

Vraag 5

Deelt u de mening dat de krijgsmacht de Nederlandse soevereiniteit dient te bewaken? Zo ja, waarom blijft u doorgaan met deze salamitactiek om Nederland, stapje voor stapje, een Europees leger in te rommelen?

Vraag 6

Deelt u de mening dat de Nederlandse krijgsmacht wederom de beschikking moet krijgen over eigen operationele gevechtstanks? Zo ja, op welke termijn bent u bereid om hier wederom budget voor vrij te maken?

Mededeling

Op 2 december jl. hebben de leden Bontes en Van Klaveren (beiden groep Bontes-Van Klaveren) schriftelijke vragen ingezonden (kenmerk 2014Z22096) over de integratie van een Nederlandse gemechaniseerde brigade in het Duitse leger.

Het is helaas niet mogelijk gebleken de gestelde vragen binnen de gebruikelijke termijn te beantwoorden. De Kamer zal de antwoorden nog deze maand ontvangen.


X Noot
1

Telegraaf, 1 december 2014.

Naar boven