Vragen van het lid Voortman (GroenLinks) aan de Ministers van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties en van Defensie over vertrouwelijke bijlages bij CTIVD-rapporten (ingezonden 23 december 2013).

Antwoord van Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 13 januari 2014).

Vraag 1 t/m 5

Bent u van mening dat de onthullingen van de heer Snowden over de samenwerking van Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten met buitenlandse diensten nopen tot een heroverweging van de beslissing om bepaalde informatie geheim te houden?

Bent u bereid om de geheime bijlagen bij de rapporten van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) inzake de inzet van Sigint door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) (nr. 28, 23 augustus 2011), eerdere aanbevelingen van de CTIVD betreffende de MIVD (nr. 30a, 16 november 2011), de inzet van de afluisterbevoegdheid en van de bevoegdheid tot de selectie van Sigint door de Algemene Inlichtingen – en Veiligheidsdienst (AIVD) (nr. 31, 11 april 2012) en inzake de inzet van de afluisterbevoegdheid en van de bevoegdheid tot de selectie van Sigint door de AIVD (nr. 35, 13 juli 2013) openbaar te maken? Zo nee, kunt u per rapport uitleggen waarom niet?

Bent u van mening dat publiekelijk verantwoord dient te worden wat de noodzaak is om in dit geval deze informatie geheim te houden?

Welke afwegingen zijn er per rapport gemaakt voor de inhoud van de geheime bijlagen? Hoe heeft u deze afweging gemaakt?

Bent u in ieder geval bereid om deze geheime bijlagen alsnog vertrouwelijk ter inzage te leggen aan de Kamer? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 1 t/m 5

De Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2002 (Wiv 2002) bepaalt dat de diensten hun werkwijze, geheime bronnen (artikel 8) of voor geheimhouding in aanmerking komende bronnen (artikel 15) en actuele kennisniveau moeten beschermen.

De CTIVD stelt zelf haar rapporten op en bepaalt zelf welke gegevens worden opgenomen in de openbare rapporten en in de geheime bijlagen bij die rapporten.

De CTIVD is daarbij net als de diensten gehouden aan de Wiv 2002. De Wiv 2002 bepaalt dat de openbare rapporten geen gegevens mogen bevatten die zicht geven op werkwijze, bronnen en actuele kennisniveau van de AIVD en de MIVD.

Deze gegevens worden in een geheime bijlage meegedeeld aan de Tweede Kamer.

De Kamer heeft voor de verantwoording over het operationeel handelen van de diensten de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) ingesteld.

Ik zie dan ook geen mogelijkheden om geheime bijlagen openbaar te maken, noch om deze vertrouwelijk ter inzage te leggen aan enig ander onderdeel van uw

Kamer dan de CIVD, die alle bijlagen reeds na vaststelling door de CTIVD heeft ontvangen.

Naar boven