Vragen van het lid Kooiman (SP) aan de minister van Veiligheid en Justitie over de mogelijkheid anoniem aangifte te doen bij zedenmisdrijven (ingezonden 29 oktober 2013).

Antwoord van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 15 november 2013).

Vraag 1

Wat is uw reactie op de uitzending van EenVandaag over de anonimiteit van slachtoffers die aangifte doen van grooming?1

Vraag 2

Deelt u de mening dat, indien de anonimiteit van het slachtoffer na de aangifte kan worden gewaarborgd, de drempel om aangifte te doen van zedenmisdrijven lager wordt, hetgeen van belang is om de waarheid, zoals de omvang van het misbruik, boven tafel te krijgen?

Antwoord 1 en 2

Er omstandigheden zijn waarin het de strafrechtpleging ten goede komt als slachtoffers ook anoniem aangifte kunnen doen. Er zal echter steeds een zorgvuldige afweging moeten worden gemaakt tussen de bescherming van slachtoffers en getuigen enerzijds en de procesbelangen van verdachten anderzijds. Zo moeten in het kader van hoor en wederhoor verklaringen toetsbaar zijn. Dit is van belang om valse beschuldigingen te voorkomen en de feitelijke toedracht van het ten laste gelegde feit te kunnen achterhalen en vaststellen. Daarom zal er niet in alle gevallen sprake kunnen zijn van het doen van anonieme aangifte. In de zedenzaak uit de aangehaalde uitzending van Een Vandaag heeft het Openbaar Ministerie alles afwegende geconcludeerd dat het wenselijk is om anonieme aangifte mogelijk te maken.

Vraag 3

Wat is nu precies het beleid om de anonimiteit van slachtoffers te waarborgen? Wat zijn de voorwaarden om aangifte te doen op nummer in plaats van op naam? Wanneer is dit wel en wanneer is dit niet mogelijk?

Antwoord

Het beleid van het Openbaar Ministerie ten aanzien van anonieme aangiftes staat beschreven in de handleiding Opnemen (deels) anonieme aangifte/verklaring. Als bijlage bij deze antwoorden stuur ik uw Kamer een afschrift van deze handleiding2. Hierin worden ook de randvoorwaarden, de meest voorkomende varianten en de daarbij behorende stappen voor het doen van een (gedeeltelijk) anonieme aangifte beschreven. Deze handleiding is per 1 november 2012 geactualiseerd, waarbij met name de mogelijkheid is toegevoegd om aangifte te doen onder nummer in plaats van naam.

Vraag 4

Hoe kan de ongelukkige communicatie van het Openbaar Ministerie in deze zaak, waarbij aanvankelijk publiekelijk werd geuit dat het waarborgen van anonimiteit niet mogelijk zou zijn en dit nu toch mogelijk blijkt, in de toekomst voorkomen worden?

Antwoord

Zoals uiteengezet in antwoord op vraag 2 is het van belang om zorgvuldig af te wegen of in een bepaalde zaak anonieme aangifte mogelijk moet zijn. Dat de woordvoerder van het Openbaar Ministerie hierover niet onmiddellijk duidelijkheid kon verschaffen moet in dat licht worden gezien.


X Noot
2

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven