Vragen van de leden PaulusJansen en Van Gerven (beiden SP) aan de Ministers van Infrastructuur en Milieu en voor Wonen en Rijksdienst over een lagere watertemperatuur bij drinkwaterinstallaties, in relatie tot energiebesparing bij gebouwverwarming en warmtapwaterbereiding (ingezonden 7 oktober 2013).

Mededeling van Minister Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (Infrastructuur en Milieu) (ontvangen 5 november 2013).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht «Tapwater zonder legionella mag 50 graden warm zijn»?1

Vraag 2

Wordt de norm van 50 graden in alle typen drinkwaterinstallaties toegestaan, als er een gecertificeerde installatie voor koper/zilverionisatie aanwezig is? Zo nee, voor welke type installaties wordt dit toegestaan en onder welke condities?

Vraag 3

Bent u bereid om te onderzoeken of deze nieuwe techniek het mogelijk maakt om bij gebouwen over te gaan op lage temperatuurverwarming, zonder energieverspillende naverwarming voor warm tapwater? Onderschrijft u dat een lagere minimum temperatuur voor warmtapwater de potentie voor het gebruik van restwarmte en zonthermische warmte voor gebouwverwarming en tapwaterbereiding sterk vergroot, omdat er geen dure installaties voor na- en bijverwarming meer nodig zijn? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid om het besparingspotentieel nader te onderzoeken?

Mededeling

Op 7 oktober 2013 ontving ik Kamervragen van de leden Paulus Jansen en Van Gerven (SP) over een lagere watertemperatuur bij drinkwaterinstallaties, in relatie tot energiebesparing bij gebouwverwarming en warmtapwaterbereiding. Vanwege de benodigde interdepartementale afstemming was er geen gelegenheid de beantwoording binnen de daartoe gestelde termijn te realiseren.

Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.


X Noot
1

Cobouw.nl, 24 september 2013

Naar boven