Vragen van de leden Van Klaveren en Bontes (beiden Groep Bontes/Van Klaveren) aan de Staatssecretaris van Financiën over onzalige accijnsverhogingen (ingezonden 26 augustus 2014).

Antwoord van Staatssecretaris Wiebes (Financiën) (ontvangen 16 september 2014).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Hogere accijns kost Rijk miljoenen»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2, 3, 5

Klopt het dat de verhogingen van de accijns op autogas en diesel de overheid geen honderden miljoenen gaat opleveren maar per saldo drie miljoen euro kost?

Ziet u inmiddels in dat de onzalige verhoging van de accijnzen heeft geleid tot een dramatische daling van de verkoop van brandstoffen?

Bent u nu eindelijk bereid de accijnzen te verlagen en daarmee zowel de consument als de pomphouder te ontlasten en de economie een dienst te bewijzen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2, 3, 5

In mijn aanbiedingsbrief ben ik ingegaan op deze vragen.

Vraag 4

Op welke termijn krijgt de Kamer te horen dat de voor volgend jaar geplande inflatiecorrectie van de brandstofaccijns van de baan is?

Antwoord 4

Noch de ontwikkeling van de accijnsopbrengst van brandstoffen in het eerste halfjaar van 2014 noch de trend van teruglopende brandstofverkopen als gevolg van onder meer een zuiniger wordend wagenpark en de economische situatie geven aanleiding om de inflatiecorrectie per 1 januari 2015 buiten werking te stellen.


X Noot
1

Telegraaf, 26 augustus 2014

Naar boven