Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de Minister van Defensie over een vertrouwenspersoon voor onderzoek naar de veiligheid van kernwapens in Nederland (ingezonden 10 juni 2014).

Antwoord van Minister Hennis-Plaschaert (Defensie) (ontvangen 1 juli 2014).

Vraag 1

Kent u het bericht «Provincie wil dat vertrouwenspersoon onderzoek doet naar atoomwapens in Volkel»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2, 3, 4

Wat is uw reactie op de zorgen die in de provincie Noord-Brabant leven aangaande de veiligheid van de kernwapens op vliegbasis Volkel en waarom is er nog niet gereageerd op het eerder door de provincie afgegeven negatieve advies?

Hoe beoordeelt u de suggestie van de provincie om een vertrouwenspersoon te benoemen die onafhankelijk onderzoek kan doen naar de veiligheid van de kernwapens, onder meer vanwege het transport van de wapens?

Bent u bereid, via een vertrouwenspersoon of anderszins, tegemoet te komen aan de zorgen die in de provincie Noord-Brabant leven over de veiligheid van de kernwapens op vliegbasis Volkel? Indien nee, waarom niet?

Antwoord 2, 3, 4

Het kabinet heeft geen reden te twijfelen aan de veiligheid van in Europa aanwezige Amerikaanse kernwapens. Op basis van bondgenootschappelijke afspraken kunnen echter, zoals bekend, geen mededelingen worden gedaan over aantallen en locaties van deze wapens, ook niet aan een vertrouwenspersoon.


X Noot
1

Provincie wil dat vertrouwenspersoon onderzoek doet naar atoomwapens in Volkel, http://www.omroepbrabant.nl/?news/212132412/Provincie+wil+dat+vertrouwenspersoon+onderzoek+doet+naar+atoomwapens+in+Volkel.aspx, 4 juni 2014.

Naar boven