Vragen van het lid Aukje deVries (VVD) aan de Minister van Financiën over uitzondering provisieverbod (ingezonden 20 mei 2014).

Mededeling van Minister Dijsselbloem (Financiën) (ontvangen 14 juni 2014)

Vraag 1

Kent u het bericht «Financiële sector verdeeld over hulp aan klant in nood»?1

Vraag 2

Banken, verzekeraars en intermediairs willen de hypotheekklant in nood helpen, maar wat vindt u van het feit dat zij misbruik vrezen als het gaat om de huidige oplossing? In hoeverre is dit (on)terecht en kunt u dat onderbouwen? Welk risico bestaat dat het provisieverbod wordt omzeild met de nieuwe regels? Welke alternatieve voorstellen hebben de partijen in de consultatieronde gedaan en waarom zijn deze niet overgenomen?

Vraag 3

Waarom vindt u de omschrijving van begrippen als «betalingsachterstand» en «voorzienbare achterstand» voldoende duidelijk, daar ze voor meerdere en bredere uitleg vatbaar lijken? Welke mogelijkheden zijn er om de begrippen duidelijker te formuleren? Waarom is daar geen gebruik van gemaakt?

Vraag 4

Aan welke voorwaarden moet men voldoen bij het gebruik maken van deze uitzondering? In hoeverre wijken deze voorwaarden af van de voorwaarden van de oude regels die golden voor het provisieverbod? In hoeverre moet de hoogte van de provisie in de nieuwe regels expliciet transparant worden gemaakt?

Vraag 5

Welk risico is er dat er sprake kan zijn van dubbel betalen, aangezien een adviseur nog doorlopende provisie ontvangt op producten die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten? Waarom is het ondervangen daarvan niet in het voorstel verwerkt?

Vraag 6

In hoeverre kan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de nieuwe regelgeving goed en effectief controleren?

Vraag 7

Het betreft hier een kleine aanpassing van het provisieverbod; wanneer wordt het provisieverbod in zijn totaliteit geëvalueerd?

Mededeling

Hierbij bericht ik u dat de vragen van het lid De Vries (VVD) over uitzondering van het provisieverbod, die mij zijn toegezonden per brief van 20 mei 2014 met kenmerk 2014Z09087, niet binnen drie weken beantwoord kunnen worden. Een zorgvuldige beantwoording en afstemming met de Autoriteit Financiële Markten kost meer tijd dan voorzien.


X Noot
1

Financieele Dagblad van 22 april 2014

Naar boven