Vragen van het lid Van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) aan de Minister van Veiligheid en Justitie over mogelijk honderd nieuwe Syriëgangers (ingezonden 22 april 2014).

Mededeling van Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 14 mei 2014).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Honderd mogelijke nieuwe Syriëgangers in de gaten gehouden»?1

Vraag 2

In hoeverre klopt het dat het afgelopen jaar honderd potentiële jihadisten in de gaten zijn gehouden in negen zogenaamde «jihadgemeenten»?

Vraag 3

Hoeveel van de genoemde honderd potentiële jihadisten vormen momenteel een concreet gevaar voor de staatsveiligheid en op welke wijze?

Vraag 4

Deelt u de visie dat de invoering van administratieve detentie in het kader van terrorismebestrijding een steviger maatregel is dan «het elkaars handje vasthouden», zoals de links-liberale burgemeester van Den Haag het noemt? Zo neen, waarom niet?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de schriftelijke vragen van het lid Van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) van uw Kamer aan de Minister van Veiligheid en Justitie over mogelijk honderd nieuwe Syriëgangers (ingezonden 22 april 2014) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen.

Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Naar boven