Vragen van het lid Helder (PVV) aan de Minister van Veiligheid en Justitie over politie en Openbaar Ministerie die niets doen tegen ladingdiefstal door spookbedrijf (ingezonden 11 april 2014).

Mededeling van Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 8 mei 2014)

Vraag 1

Kent u het bericht: «Spooktruckers stelen complete ladingen»?1

Vraag 2

Klopt het dat de politie Limburg-Noord deze zaak in onderzoek heeft? Klopt het dat er nogal wat bedrijven, ook in het buitenland, bij betrokken zijn en dat dit het lastig maakt? Klopt het dat de politie Limburg-Noord snel resultaat hoopt te boeken?

Vraag 3

Waarom hoort het bedrijf dat slachtoffer is geworden van deze praktijken helemaal niets meer van de politie, ondanks het feit dat dit een stroom aan informatie heeft doorgestuurd?

Vraag 4

Klopt het dat dit bedrijf een afspraak moest maken om aangifte op het bureau te kunnen doen? Deelt u de mening dat dit de kwaliteit van de intake, en daarmee dus van de opsporing, niet ten goede komt? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Hoe verklaart u dat het politieonderzoek is stopgezet2, terwijl u vorig jaar nog aangaf dat de aanpak van transportcriminaliteit speerpunt blijft en dat de expertise met betrekking tot deze vorm van criminaliteit binnen de Nationale Politie gewaarborgd zou zijn?

Vraag 6

Welke actie gaat u ondernemen om deze zaak per direct op en aan te pakken?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de schriftelijke vragen van het lid Helder (PVV) van uw Kamer aan de Minister van Veiligheid en Justitie over politie en Openbaar Ministerie die niets doen tegen ladingdiefstal door spookbedrijf (ingezonden 11 april 2014) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen.

Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


X Noot
1

De Telegraaf, 2 april 2014

X Noot
2

Het bedrijf heeft van het door hemzelf ingeschakelde recherchebureau vernomen dat dit eind vorig jaar een rechercheonderzoek heeft ingesteld in opdracht van een aantal gedupeerde bedrijven in de regio Den Haag-Rotterdam-Leiden (schadebedrag rond de 1 miljoen euro). Gaandeweg het onderzoek gaf de politie Haaglanden echter te kennen dat deze zaak te groot voor haar was en dat een grotere en zwaardere aanpak door de Nationale Politie noodzakelijk was, gelet op het (zware) kaliber en internationale karakter van deze criminele organisatie. Volgens de politie Haaglanden liepen pogingen om het politieonderzoek weer op de rit te krijgen door contact te leggen met het OM alsmede de staatsecretaris van Veiligheid en Justitie op niets uit, ondanks alle mooie beloften. Het feit dat het OM geen verdere actie ondernam, resulteerde in het stopzetten van het politieonderzoek.

Naar boven