Vragen van het lid PiaDijkstra (D66) aan de Ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het Europese burgerinitiatief «One of Us» (ingezonden 14 april 2014).

Mededeling van Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ontvangen 28 april 2014).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het Europese burgerinitiatief «One of Us» dat op 10 april is besproken in het Europese Parlement?1

Vraag 2

Wat is uw reactie op de doelstelling van het burgerinitiatief om een einde te maken aan de Europese financiering van activiteiten op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, ontwikkelingshulp en volksgezondheid, waarbij verondersteld kan worden dat embryo’s worden vernietigd?

Vraag 3

Wat zouden de eventuele gevolgen kunnen zijn van het overnemen van dit initiatief voor (financiering van) onderzoek met embryonale stamcellen dat in Nederland plaatsvindt?

Vraag 4

Deelt u de zorgen van Vlaamse Universiteiten, die menen dat het onderzoek naar ziektes als parkinson en diabetes gevaar loopt?2

Vraag 5

Wat zouden de mogelijke gevolgen kunnen zijn van het stopzetten van de Europese financiering voor hulp die gegeven wordt aan vrouwen in ontwikkelingslanden?

Vraag 6

Deelt u de zorgen van de Britse regering dat dit burgerinitiatief internationale inspanningen om levens te redden in ontwikkelingslanden in gevaar brengt?3

Vraag 7

Bent u van mening dat seksuele en reproductieve gezondheid en rechten een prominente plek moeten hebben in het Europese beleid?

Mededeling

De vragen van het Kamerlid Dijkstra (D66) aan mij en mijn collega van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het Europese burgerinitiatief «One of Us» (2014Z06815) kunnen tot onze spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.

De reden van het uitstel is dat voor de beantwoording van de vragen onder meer informatie van derden moet worden verkregen.

Wij zullen u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de kamervragen doen toekomen.


X Noot
3

«UK Government briefing «One of Us Citizens Initiative», April 2014

Naar boven