Vragen van het lid Pieter Heerma (CDA) aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht «Zorg dat migranten onder de CAO vallen» (ingezonden 25 februari 2014).

Mededeling van Minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) (ontvangen 25 maart 2014).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Zorg dat migranten onder de CAO vallen»?1

Vraag 2

Deelt u de visie van de voorzitter van het CNV dat het op dit moment binnen de kaders van de detacheringsrichtlijn mogelijk is om Oost Europese arbeidsmigranten substantieel minder te betalen voor gelijk werk? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Deelt u de mening van de voorzitter van het CNV dat hier bij niet alleen gaat om het niet naleven van de regels (schijnconstructies), maar dat de regels het wettelijk mogelijk maken om arbeidsmigranten deels buiten de CAO goedkoper te laten werken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u hier aan doen?

Vraag 4

Bent u met de voorzitter van het CNV van mening dat de detacheringsrichtlijn om deze reden aangepast dient te worden, ook om het draagvlak voor de Europese Unie te bewaren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen?

Vraag 5

Heeft Nederland binnen de kaders van de detacheringsrichtlijn zelf meer mogelijkheden om meer gelijk loon voor gelijk werk te bewerkstelligen? Welke mogelijkheden zijn dit?

Vraag 6

Welke lessen kunnen we als Nederland trekken uit de wijze waarop andere EU-landen omgaan met de detacheringsrichtlijn? Zijn er voorbeelden van EU-landen die binnen de detacheringsrichtlijn effectiever zijn in het handhaven en beschermen van hun arbeidsvoorwaarden dan Nederland? Zo ja, welke?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de beantwoording van de Kamervragen van het lid Pieter Heerma (CDA) over het bericht «zorg dat migranten onder de cao vallen» niet binnen de gestelde termijn van drie weken mogelijk is, omdat voor de beantwoording hiervan informatie moet worden ingewonnen in andere EU-lidstaten.


X Noot
1

Trouw, 22 februari 2014

Naar boven